Jonker vindt dat VAR verkeerde beslissing nam na duw Beerensteyn

11 August 2023, 09:07 uur
Sport
mainImage
ANP

Bondscoach Andries Jonker van de Nederlandse voetbalsters denkt dat de VAR, de videoscheidsrechter, in de kwartfinale van het WK tegen Spanje de fout in is gegaan. Aanvalster Lineth Beerensteyn kreeg na een uur spelen voor het doel van Spanje een duw van Irene Paredes en ging onderuit. De Franse scheidsrechter Stéphanie Frappart wees aanvankelijk naar de stip, maar besloot op advies van de VAR na het bekijken van de beelden dat er toch geen sprake was van een penalty.

"Ik heb dat op het veld uiteraard maar één keer kunnen zien gebeuren. Toen dacht ik: scheids, je doet het fout, het is geen penalty", aldus Jonker. "Maar ik heb het net 27 keer in herhaling teruggezien en ik denk dat de VAR het fout heeft gedaan."

Ruim een kwartier na dit incident gaf de scheidsrechter aanvankelijk een hoekschop aan Spanje, nadat de bal via Stefanie van der Gragt over de achterlijn was gegaan. De VAR greep toen opnieuw in en besloot dat er vanwege hands van Van der Gragt in het strafschopgebied nu juist wel een penalty gegeven moest worden. Daar scoorde Spanje in de 81e minuut de 1-0 uit.

Jonker wilde niet zeggen of hij zich in dat opzicht bestolen voelt. "Ik kan wel stevige teksten gaan roepen, maar mensen maken fouten en ik denk dat dit fout was", zei de bondscoach. "Dat doet niets af aan de overwinning van Spanje. Die is verdiend."

 


Door: ANP