Jansma wil Ten Cate als bondscoach

7 September 2020, 00:59 uur
Sport
mainImage
ANP

Voetbaljournalist Kees Jansma probeert eigenhandig Henk ten Cate bij Oranje opvolger te maken van de naar Barcelona vertrokken Ronald Koeman. Hij bracht het nieuws van Ten Cate's kandidatuur vanuit de spelersgroep van Oranje. Maar toen vervolgens oud Spartaan Marten de Roon hierover door VI werd ondervraagd, volgde een zware ontkenning. De Roon noemde het zelfs onzin. ''Wij als spelers gaan hier niet over. Zou ook gek zijn.''

De 65-jarige Henk ten Cate was gisteravond gast in het NOS-zondagavondvoetbalprogramma Studio Voetbal. Toeval, want hij was drie weken geleden al gevraagd. ''Maar", zei hij. ''Als het inderdaad zo is dat ik kandidaat ben, is het heel eervol natuurlijk. Ik vind dat spelers in dit opzicht het beste referentiekader zijn. Dus hartstikke leuk, maar absoluut onverwacht. Ik heb er daarom ook totaal nog niet over nagedacht."

Ten Cate was drie jaar geleden al bijna bondscoach van het Nederlands elftal. Hij had zelfs de toezegging van Hans van Breukelen, de toenmalige technisch directeur van de KNVB, die uiteindelijk toch voor Dick Advocaat koos.