IOC: geen gebaren tegen racisme op Spelen

10 June 2020, 08:46 uur
Sport
mainImage
ANP

Sporters mogen op de Olympische Spelen nog steeds niet demonstreren tegen racisme. Dat heeft het Internationale Olympisch Comité (IOC) laten weten aan de Engelse krant The Telegraph.

Het IOC verwijst naar regel 50 van het olympisch handvest, waarin staat dat politieke en religieuze gebaren net als raciale propaganda niet worden getolereerd op de Spelen.

Volgens het IOC zijn die richtlijnen ook gewoon van kracht na de dood van de zwarte arrestant George Floyd door politiegeweld. Het IOC wil niet speculeren over wat er gaat gebeuren als atleten volgend jaar tijdens de Spelen besluiten om bijvoorbeeld te knielen bij het volkslied.

Protesten

Veel sporters protesteerden de afgelopen weken tegen racisme. Wereldvoetbalbond FIFA heeft de organisatoren van wedstrijden gevraagd om het gezonde verstand te gebruiken als spelers stilstaan bij de gewelddadige dood van Floyd. Voetballers van clubs uit de Bundesliga kregen ook geen gele kaart toen ze na een doelpunt een shirt lieten zien met een steunbetuiging voor Floyd.

Het komt niet vaak voor dat atleten op de Spelen tegen ongelijkheid demonstreren of zich politiek uiten. De zwarte Amerikaanse sprinters Tommie Smith en John Carlos deden dat wel op de Spelen van 1968 in Mexico City. Zij stonden met zwarte handschoenen op het podium om te protesteren tegen racisme.

De Ethiopische marathonloper Feyisa Lilesa deed beide polsen over elkaar toen hij in 2016 tijdens de Spelen van Rio de Janeiro de finish passeerde. Hij vroeg zo aandacht voor zijn Oromo-stam die volgens hem werd achtergesteld door de regering van zijn geboorteland.


Door: ANP