Honderden nieuwe stamceldonoren na oproep zieke PSV-man

3 February 2023, 11:59 uur
Sport
mainImage
Thijs Slegers.

Na een tweet van PSV-woordvoerder Thijs Slegers om stamceldonor te worden, donderdag, waren er vrijdag in de loop van de ochtend al ruim vierhonderd aanmeldingen binnengekomen. De tweet van Slegers, die zelf door bloedkanker ongeneselijk ziek is, kwam donderdagavond ook in het nieuws door Omroep Brabant.

De aanmeldingen komen binnen bij centrum Matchis. "Zoveel krijgen we er alleen als we campagne voeren", aldus een woordvoerder. Veel reacties zijn van mannen, waarschijnlijk die speciaal PSV en tweets van Slegers volgen. Mannen zijn volgens het centrum anders wat lastiger te porren voor donatie.

Matchis is blij met de aanmeldingen, ondanks het trieste verhaal erachter, dat het resultaat tegelijk ook wrang maakt. Slegers heeft zelf stamceltransplantatie gehad, die ook slaagde. Maar nu heeft hij laten weten toch niet beter te kunnen worden. Tegelijk gaan zijn gedachten uit naar andere mensen: "Ik ben niet meer te helpen, maar anderen wel!", twitterde Slegers.

Bij Matchis zijn nu 395.000 donoren bekend. In 2015 waren het er nog 50.000. "Voor patiënten met een vorm van bloedkanker zoals leukemie, zijn stamcellen van een donor vaak een laatste kans op leven. Jij kan iemand die kans geven door je aan te melden als stamceldonor!" schrijft Matchis op de eigen site.


Door: ANP