Hockeyers via zege op Pakistan naar Tokio

27 October 2019, 18:08 uur
ANP
Mirco Pruijser heeft de stand op 3-0 gebracht tijdens de tweede Olympische kwalificatiewedstrijd van de Nederlandse hockeymannen tegen Pakistan.

De Nederlandse hockeyers hebben hun laatste kans op een olympisch startbewijs met verve benut. De ploeg van bondscoach Max Caldas rekende in de beslissende olympische kwalificatiewedstrijd overtuigend af met Pakistan. Oranje won met liefst 6-1 in het uitverkochte Wagener Stadion van Amstelveen en verzekerde zich van een ticket naar Tokio 2020.

Zo kreeg het tweeluik tegen de voormalige hockeygrootmacht uit Azië toch nog een gelukkige afloop. De mannen van Oranje speelden zaterdag in het eerste duel ver beneden hun kunnen en lieten de Pakistani bijna winnen. Mink van der Weerden kon met een rake strafcorner in de slotseconden maar net een nederlaag voorkomen.

Het gelijkspel van 4-4 betekende voor Oranje maar één ding en dat was de tweede confrontatie met minstens één doelpunt verschil winnen. Aan die opdracht voldeden de mannen van Caldas door veel beter voor de dag te komen. Alles wat zaterdag misging, lukte zondag wel. De ploeg was vanaf de eerste minuut bij de les en veel scherper in de duels. Pakistan kwam af en toe wel dicht bij het doel van keeper Maurits Visser, maar van grote kansen was geen sprake.

Bjorn Kellerman opende na 9 minuten de score met zijn handelsmerk, een snoeihard backhandschot. In de 17e minuut verzilverde Mink van der Weerden een strafbal, gekregen na het bruut afstoppen van een Nederlandse aanval. Kort daarna maakte Mirco Pruijser nummer drie, nota bene in ondertal omdat Bob de Voogd voor straf 2 minuten aan de kant zat. Op slag van rust schoot Van der Weerden uit een strafcorner de 4-0 binnen.

Nederland zette het swingende spel in de tweede helft voort. Terrence Pieters dook in de 39e minuut de cirkel in een mikte raak voor de 5-0. Kort daarna zorgde Jip Janssen uit een strafcorner voor de 6-0. Pakistan redde in de slotfase de eer; Ali Rizwan benutte een strafcorner en maakte er 6-1 van.

De Nederlandse hockeyers kunnen door de winst op Pakistan een traditie voortzetten. De mannen van Oranje waren er vanaf 1936 steevast bij op de Olympische Spelen. Ze ontbraken alleen in 1956 (Melbourne) en 1980 (Moskou) vanwege een boycot.