Gudde: zorgvuldigheid boven snelheid bij zoektocht

19 August 2020, 14:56 uur
Sport
mainImage
ANP

Het kan nog even duren voordat duidelijk wordt wie Ronald Koeman opvolgt als bondscoach van het Nederlands elftal. "Zorgvuldigheid is voor ons belangrijker dan snelheid. De eerstkomende wedstrijden zijn bovendien al over ruim twee weken. Dwight Lodeweges zit dan op de bank als bondscoach", zegt Eric Gudde, directeur betaald voetbal van de KNVB, in gesprek met het ANP.

Gudde werd maandagochtend door Koeman gebeld. De vertrekkend bondscoach had in het weekeinde al gesprekken met de leiding van FC Barcelona achter de rug en voor Gudde was het direct duidelijk dat Koeman niet te behouden was. "Hij zei: ik ga Barcelona niet voor de derde keer afzeggen. Ik heb Ronald ook niet meer proberen over te halen. Ik ken hem goed genoeg. Als hij zijn standpunt heeft ingenomen is het verder hartstikke duidelijk."

De KNVB had Koeman, vanwege een opgenomen clausule in het contract, ook niet kunnen behouden. Daar was voor de buitenwacht de afgelopen dagen wat onduidelijkheid over omdat het idee bestond dat Koeman alleen ná het EK weg zou mogen naar de Spaanse topclub. Maar zo stond het niet in het contract vermeld, zegt Gudde. "Die clausule was voor elk moment. Het zat heel goed dichtgetimmerd. We wisten dat als Barcelona zou komen, het goed geregeld moest zijn. Ik ben blij dat we zo'n scherpe en duidelijke clausule erin hebben opgenomen. Barcelona wist dus waar het aan moest voldoen."

Het vertrek van Koeman als bondscoach doet Gudde wel pijn. "Als je kijkt waar we vandaan komen en waar we nu staan, had ik graag samen het EK willen doen. Daar zit voor mij de teleurstelling." In de zoektocht naar een nieuwe bondscoach kijkt Gudde naar de kwaliteiten van Koeman die ervoor hebben gezorgd dat Oranje weer uit het dal klom. "Het was met Ronald en de hele staf wel een maatpak. Ronald gaf de andere stafleden ook veel eigen verantwoordelijkheid. Daarnaast was hij heel helder en duidelijk, ook naar de spelers toe. En hij kon een wedstrijd ook lezen en omzettingen doen als daar om gevraagd werd. Het zal niet eenvoudig zijn weer zo'n maatpak te vinden."

De eigenschappen en de visie van een trainer zijn voor Gudde het belangrijkst, zegt hij. Een buitenlandse trainer wordt op voorhand niet uitgesloten.


Door: ANP