Feyenoord verslaat Celtic in De Kuip bij start Champions League

19 September 2023, 23:12 uur
ANP
Calvin Stengs.

Feyenoord is dankzij een uiteindelijk overtuigende 2-0-zege op Celtic goed begonnen aan de Champions League. In de eerste helft zag het er nog rommelig uit bij de ploeg van trainer Arne Slot, na de rust zat er meer overtuiging in het spel. Ook werd de landskampioen geholpen door twee rode kaarten van de Schotten met nog een klein halfuur te spelen.

Feyenoord en Celtic speelden pas één keer eerder in een officieel duel tegen elkaar. Dat was de Europacup 1-finale van 1970, die Feyenoord na verlenging won en zo de eerste Nederlandse club werd met de hoogste Europese prijs. Enkele spelers van toen, onder wie Henk Wery, zaten dinsdagavond op de tribunes van De Kuip in het regenachtige Rotterdam.

Slot had voor de wedstrijd een spitsenprobleem. Santiago Giménez zit nog twee Europese duels een schorsing uit, vanwege de rode kaart die hij eind vorig seizoen kreeg. Aankoop Ayase Ueda is geblesseerd. Daarom kreeg de 19-jarige buitenspeler Yankuba Minteh de kans in de punt van de aanval.

De eerste helft speelde zich af in een hoog tempo, maar ook met veel balverlies. Aanvankelijk was Celtic vooral op de helft van Feyenoord te vinden, maar tot grote kansen kwam het niet. Feyenoord kreeg steeds meer het overwicht. Een verrassende uithaal van afstand van Minteh was het eerste serieuze schot op doel, de Engelse doelman Joe Hart tikte over.

Zonder grote kansen en doelpunten leken de spelers de kleedkamer op te zoeken, totdat Feyenoord in de extra tijd een vrije trap kreeg op zo'n 30 meter van het doel. Calvin Stengs krulde de bal langs de muur, de hoge stuiter was Hart te machtig.

Feyenoord begon gretig aan de tweede helft, maar er was geen spits om de vele voorzetten af te ronden. In de 65e minuut kreeg de thuisploeg een strafschop. Celtic-verdediger Gustaf Lagerbielke hield Igor Paixão tegen en kreeg daarvoor zijn tweede gele kaart. Paixão schoot slap in vanaf 11 meter en Hart kon redden.

Enkele minuten later kreeg invaller Odin Thiago Holm direct rood voor een harde overtreding. Uit de volgende vrije trap rondde Lutsharel Geertruida af, maar de videoscheidsrechter constateerde buitenspel. In de 76e minuut kwamen de elf spelers van Feyenoord alsnog op 2-0. De ingevallen Alireza Jahanbakhsh schoot overtuigend raak na een afgeslagen voorzet.

Daarna had de score nog hoger kunnen uitvallen. Er werd nog een treffer afgekeurd vanwege buitenspel. Een tegenvaller was het geblesseerd uitvallen van Luka Ivanusec vlak voor tijd. De Kroaat ging per brancard naar de kant.