Feyenoord verliest van Ajax in ontsierde halve finale KNVB-beker

5 April 2023, 22:56 uur
Sport
mainImage
ANP

Ajax staat in de finale van het toernooi om de KNVB-beker. De club uit de hoofdstad versloeg Feyenoord in De Kuip met 2-1. De halve eindstrijd lag bijna een half uur stil nadat Davy Klaassen, de maker van het winnende doelpunt, was geraakt door een aansteker vanuit het publiek. Hij liep daarbij een hoofdwond op en bloedde flink.

De wedstrijd werd in de 62e minuut voor een klein half uur onderbroken. Klaassen verscheen na de hervatting nog even op het veld maar kon niet verder. Ajax stuit op 30 april in de finale op PSV, net als vorig jaar toen de club uit Eindhoven de sterkste was (2-1).

Geheel tegen de gewoonte in riep de coach van Ajax vooraf Feyenoord uit als favoriet voor een plaats in de finale. Trainer John Heitinga wees op de stand van de Eredivisie, waar de club uit Rotterdam inmiddels 8 punten afstand heeft genomen van de twee belangrijkste concurrenten. Feyenoord staat ook in de kwartfinale van de Europa League.

Feyenoord was vooral voor rust sterker en de spelers van trainer Arne Slot oogden toen ook fitter. Toch kwam Ajax in de 14e minuut op voorsprong. Marcus Pedersen en Alireza Jahanbakhsh verkeken zich op een voorzet van Jorge Sánchez, de vervanger van de niet fitte Devyne Rensch. Ze kwamen met elkaar in botsing en zagen Dusan Tadic profiteren (0-1).

Jahanbakhsh kreeg al snel een kans om zich te revancheren. Maar de rechtsbuiten raakte de paal, na een goede voorzet van Quilindschy Hartman. Jahanbakhsh had in blessuretijd van de eerste helft alsnog een groot aandeel in de gelijkmaker. Met een prachtige voorzet stelde hij Santiago Giménez in staat raak te koppen.

Jahanbakhsh was aan de aandacht ontsnapt van Youri Baas, de linksback die opnieuw de voorkeur kreeg boven de vorig jaar voor in totaal 33 miljoen euro aangetrokken Calvin Bassey en Owen Wijndal. Giménez was halverwege de eerste helft ook al dichtbij de gelijkmaker maar stuitte toen op doelman Gerónimo Rulli. Aan de andere kant schoot Davy Klaassen bijna de 0-2 binnen.

Klaassen scoorde in de 51e minuut alsnog, nadat doelman Timon Wellenreuther met fraaie reflexen had voorkomen dat Steven Bergwijn en Tadic doel troffen. Na de hervatting kreeg Feyenoord nog een grote kans. Giménez kopte op de paal. Daardoor kan Ajax een vooralsnog teleurstellend seizoen op 30 april alsnog met een prijs afsluiten. Ajax eindigde de wedstrijd met 10 man. Kenneth Taylor kreeg in blessuretijd zijn tweede gele kaart van de wedstrijd.