Feyenoord-spelers krijgen op Nieuwjaarsdag coronatest

22 December 2020, 12:50 uur
Sport
mainImage
ANP

Geen trainingskamp in het buitenland, geen oefenwedstrijden. Alles is anders dit seizoen en dus ook de winterstop in de Eredivisie. De meeste clubs geven hun spelers vrij tijdens de feestdagen en beginnen vlak na de jaarwisseling weer met hun trainingen. Niet zoals gebruikelijk in de zon in Spanje, Turkije of Qatar, maar gewoon op het eigen trainingscomplex.

Na de midweekse speelronde van deze week hebben de voetballers van vrijwel alle clubs tijdens de feestdagen even vrij. Alleen de spelers van FC Utrecht en AZ trainen met kerst door, want zij spelen zondag nog een inhaalwedstrijd in De Galgenwaard. "En direct daarna hebben ze even vakantie", zegt een woordvoerster van Utrecht. "Op 3 januari moeten ze zich weer melden op de club." Zes dagen later begint de ploeg van trainer René Hake de tweede seizoenshelft tegen FC Groningen.

Vanwege de coronaperikelen en alle onzekerheden die de pandemie met zich meebrengt, ligt het zwaartepunt van het seizoen in 2021. In iets meer dan vier maanden tijd staan twintig speelrondes in de Eredivisie op het programma, met daarin onder meer alle toppers. De KNVB en de clubs hopen dat de stadionpoorten zo snel mogelijk weer open mogen voor publiek. Van een echte winterstop is geen sprake. Slechts iets meer dan twee weken zit er tussen de laatste speelronde van 2020 en de eerste van 2021. Het is dus even op adem komen en weer door.

"De jongens zijn met de feestdagen vrij, maar niet zo vrij als jij en ik", zegt de woordvoerder van PEC Zwolle. "Ze krijgen een programma mee naar huis om hun conditie op peil te houden. Zeker omdat in januari veel van ze wordt gevraagd, met in bijna alle weken een dubbel programma." Bij ADO Den Haag hebben de spelers geen vakantie. Rustdagen worden afgewisseld met trainingsdagen.

De spelers van Feyenoord moeten zich op nieuwjaarsdag op de club melden voor een coronatest. Iedereen die een negatieve uitslag heeft, kan een dag later weer gaan trainen. De buitenlandse spelers mogen met de feestdagen even terug naar huis, voor zo ver dat gaat met de reisrestricties. "We geven ze wel het advies mee om de feestdagen alleen in familiekring te vieren", aldus een woordvoerder. Voor de Schot George Johnston lijkt een bezoekje aan zijn familie heel lastig te worden vanwege de situatie met het muterende coronavirus in Groot-Brittannië. "Hij zit hier alleen en wil graag even naar huis. Maar hij moet daar dan wel kunnen komen én ook kunnen terugkeren naar Rotterdam." Sommige Feyenoorders trainen tijdens de feestdagen gewoon door. Zo werken onder anderen Sven van Beek en Ridgeciano Haps in Rotterdam aan hun rentree.

Vrijwel alle clubs hervatten in het weekeinde van 2 en 3 januari de training. Een week later start de tweede seizoenshelft, met onder meer drie midweekse speelrondes. Op 16 mei eindigt het seizoen 2020-2021.


Door: ANP