Rijswijks Dagblad | Ernst Happel in Andere Tijden Sport
mainImage

Ernst Happel in Andere Tijden Sport

7 augustus 2020, 17:10 uur
Sport

De NOS heeft in Andere Tijden Sport een indringend portret gemaakt over de oud ADO, Feyenoord en Nederlands elftal-trainer Ernst Happel, die dit jaar 95 jaar geworden zou zijn. De film wordt komende zondag om 22.30 op NPO 1 uitgezonden. Men ziet hem zelfs terug als stopperspil in het Oostenrijkse elftal tijdens het WK van 1954. Oostenrijk werd toen derde achter West Duitsland en Hongarije.

Ernst Happel (1925-1992) is de meest succesvolle coach geweest van Feyenoord, maar reorganiseerde eerder ook ADO naar de nationale top door oude vedetten als Mick Clavan door de jeugd te vervangen. Met Feyenoord racete hij in 1970 naar de winst in de Europacup 1 om vervolgens ook de wereldbeker te winnen. Grote successen had hij ook bij Club Brugge en Standaard Luik, terwijl hij met Hamburg SV eveneens de Europa Cup 1 won.

De succescoach was in de zomer van 1978 – toen hij trainer was van Club Brugge - invaller-bondscoach van het Nederlands elftal en loodste het team tijdens het WK in Argentinië naar de finale. Happel had het imago van onbenaderbaar. Spelers hield hij op afstand en journalisten vond hij ‘’zakkenwassers.’’ In kringen van zijn vrienden was hij minder stoïcijns. In zijn Rotterdamse tijd kaartte hij met hen in Het Haantje – vlak bij zijn huis. Tot zijn vriendenkring behoorden de aardappelenboer uit Piershil en de kroegbaas van Het Haantje.

 


Foto: Ga-het-na/Anefo