mainImage

Dier&Recht: nog veel mishandeling, wil verbod op drafwedstrijden

21 september 2022, 09:16 uur
Sport

Dierenwelzijnsorganisatie Dier&Recht vraagt om een verbod op drafwedstrijden zoals op Duindigt. De organisatie bezocht recent enkele harddraverijen en constateerde veel pijn en stress bij paarden. "Pijnlijke dwangmiddelen die in andere takken van paardensport verboden zijn, worden hier nog volop gebruikt", stelt Dier&Recht.

Harddraverijen zijn racewedstrijden waarbij paarden in draf een karretje met een rijder voorttrekken. Volgens Dier&Recht gebruiken de berijders omstreden dwangmiddelen om de paarden te laten gehoorzamen. "Zweepslagen jagen de dieren op. Oordoppen en oogkleppen belemmeren de zintuigen. Riemen om de benen, de neus en het hoofd beperken de bewegingsvrijheid. Twee metalen bitten in de mond trekken aan de mondhoeken en zetten druk op gehemelte en tandvlees. De tong wordt met een pantykousje strak vastgebonden aan de onderkaak", zo constateerde de dierenwelzijnsorganisatie.

De drafsport is volgens de dierenclub niet aangesloten bij de landelijke paardensportbond KNHS. Veel van de dwangmiddelen - zoals de opzetteugel, oordoppen, het vastbinden van staart en tong - zijn verboden in paardensportdisciplines die wel zijn aangesloten bij de KNHS.

Opnames laten volgens Dier&Recht zien dat de paarden zichtbaar stress en pijn hebben. Sarah Pesie van Dier&Recht: "De drafsport wordt in stand gehouden door een klein elitair clubje dat het leuk vindt om te gokken op deze wedstrijden. Er is bijna elk weekend wel ergens een drafwedstrijd. Het is hoog tijd dat er een einde wordt gemaakt aan deze achterhaalde vorm van vermaak."

Dier&Recht vraagt met een petitie om wetgeving voor paardenwelzijn en een verbod op pijnlijke dwangmiddelen.

 


Door: ANP | Foto: ANP