Bondscoach Van Gaal schat Ecuador toch hoger in dan Senegal

24 November 2022, 14:18 uur
Sport
mainImage
ANP
Louis van Gaal.

Louis van Gaal is van mening veranderd over wie de sterkste tegenstander van Oranje is in de groepsfase op het WK. De bondscoach zei eerder dat dat Senegal was, maar donderdag schakelde hij over naar de komende tegenstander Ecuador.

"Zij zijn nog meer georganiseerd dan Senegal", aldus Van Gaal. "En de spelers van Ecuador zijn gewiekster, slimmer. Dat maakt deze tegenstander voor mij moeilijker dan Senegal."

Van Gaal analyseerde de voorbije dagen meerdere duels van Ecuador. "Ze hebben heel weinig verloren en krijgen ook weinig doelpunten tegen. Dat is heel knap", zei de trainer. "Het is een fysieke en stabiele ploeg."

Valencia

Met welke basisploeg Oranje tegen Senegal begint, liet Van Gaal in het midden. "Ecuador is een lastige tegenstander. Als ik ga vertellen wie er wel en niet starten, laat ik in mijn kaarten kijken. Ik weet de opstelling van Ecuador ook niet. Zo weet ik ook niet of Enner Valencia speelt. Dat scheelt een slok op een borrel voor ons."

De 33-jarige aanvaller Valencia maakte in de openingswedstrijd van Ecuador tegen Qatar (2-0) beide doelpunten, waarna hij in de slotfase uitviel met een blessure. Hij lijkt tegen Oranje te kunnen spelen, maar bondscoach Gustavo Alfaro zei donderdag dat nog niet zeker te weten.

Memphis Depay

Louis van Gaal wil nog niet zeggen of Memphis Depay vrijdag de eerste of tweede helft van het WK-duel met Ecuador gaat spelen. "Ik ga nu niet mijn kaarten op tafel gooien", zei de bondscoach op de afsluitende persconferentie voor de ontmoeting in het Khalifa International-stadion.

"Ecuador is een slimmere tegenstander dan Senegal en is ook beter georganiseerd. Het wordt dus lastiger dan afgelopen maandag. Daarbij weet ik de opstelling van Ecuador ook niet. Ik weet niet of Enner Valencia speelt. En dat scheelt een slok op een borrel."

De 28-jarige Depay liep ruim twee maanden geleden een hamstringblessure op tijdens de uitwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Polen. Hij maakte afgelopen maandag tijdens het gewonnen duel met Senegal (2-0) op het WK zijn rentree. Van Gaal liet hem ruim een half uur meedoen. De bondscoach is voorzichtig met Depay, de huidige topscorer van Oranje die in 82 interlands 42 doelpunten heeft gemaakt.

De Ligt

Van Gaal wilde ook niet vertellen of Matthijs de Ligt of Jurriën Timber tegen Ecuador start. De Ligt kreeg tegen Senegal de voorkeur, maar de verdediger van Bayern München zei na afloop dat Timber zijn rol misschien wel beter had kunnen invullen. "Ik kijk ook naar de tegenstander", aldus Van Gaal, die eerder al liet weten dat De Ligt een basisplaats had omdat hij goed kan koppen.

Het Nederlands elftal kan zich vrijdag tijdens het duel met Ecuador al plaatsen voor de achtste finales. De ploeg van Van Gaal moet dan zelf winnen en is ook afhankelijk van het resultaat bij Qatar tegen Senegal. Alleen als Qatar dat duel niet wint, kwalificeert Oranje zich officieel. Op het WK geeft niet het onderlinge resultaat, maar het doelsaldo de doorslag als ploegen na alle poulewedstrijden in punten gelijk staan.


Door: ANP