AZ gaat er toch met de winst vandoor tegen ADO

17 January 2021, 00:12 uur
Orange Pictures
Boadu (AZ) kijkt belangstellend naar de blessure van Del Fabro

Ondanks veel passie en strijd is ADO Den Haag zonder punten teruggekeerd uit Alkmaar. De formatie van hoofdtrainer Ruud Brood maakte het AZ bijzonder lastig en kwam zelfs via Michiel Kramer op voorsprong, maar zag de thuisploeg er uiteindelijk in de laatste minuten toch met de winst vandoor gaan: 2-1.

Brood wisselde in vergelijking met het duel van afgelopen woensdag tegen VVV-Venlo verschillende spelers. Dit vooral vanwege het zeer drukke programma deze maand. Zodoende hadden Samy Bourard, Andrei Ratiu en Dario Del Fabrio een basisplaats en stonden Daryl Janmaat, Shaquille Pinas en Ricardo Kishna niet aan de aftrap.

Na een aftastend eerste kwartier was de eerste kans van de wedstrijd voor ADO Den Haag. Vicente Besuijen werd met een prima pass de diepte in gestuurd, maar de snelle aanvaller stuitte op doelman Marco Bizot. Amper een minuut later kreeg ook AZ een goede mogelijkheid. Albert Gudmundsson wist echter van dichtbij Luuk Koopmans niet te verschalken.

ADO Den Haag kwam er zo nu en dan via de counter uit. Het ontbrak echter bij Haagse formatie aan de eindpass. AZ daarentegen was in het verloop van het eerste bedrijf wel verschillende keren in de buurt van de openingstreffer. Myron Boadu raakte eerst na ruim twintig minuten de lat, om vervolgens na een half uur een niet te missen kans om zeep te helpen.

In de tweede helft opende ADO Den Haag verrassend de score. Een scherpe voorzet van John Goossens viel precies voor de voeten van Kramer. De aanvaller twijfelde niet en schoot de bal half liggend achter Bizot: 0-1. Voor Kramer betekende het zijn vierde seizoensstreffer.

Na deze treffer wisselde AZ liefst vier spelers tegelijk. En terwijl de thuisploeg vervolgens nog meer druk zette op de Haagse achterhoede, was het wederom Boadu die voor een doelpunt had kunnen zorgen. De kopbal van de aanvaller ging enkele centimeters naast het doel van Koopmans. Toch zou de gelijkmaker enkele minuten later alsnog vallen. Een mislukt afstandsschot van Fredrik Midtsjø kwam bij de tweede paal terecht, waar Zakaria Aboukhlal de bal kon binnenschieten: 1-1.

Naarmate het einde inzicht kwam leek ADO Den Haag hard op weg naar een klein stuntje in het AFAS Stadion. Ondanks de druk van de thuisploeg hield het knap stand en had het geluk dat Boadu na een rappe actie de bal op de buitenkant van de paal schoot. Het was dan ook zeer zuur toen wederom Aboukhlal in de laatste minuten alsnog de Alkmaarders naar de overwinning schoot. Buiten bereik van Koopmans verdween de bal via de binnenkant van de paal in het doel: 1-2.

Na drie minuten blessuretijd floot de prima leidende Björn Kuipers voor de laatste maal en keerde ADO Den Haag zonder punten terug naar de Hofstad. Komende dinsdag speelt het in de achtste finales van de TOTO KNVB Beker tegen Vitesse. De aftrap in Gelredome is om 18.45 uur.

Opstelling ADO Den Haag: Koopmans; Van Ewijk, Del Fabro, Kemper, Familia-Castillo (56. Pinas); Ratiu, Vejinovic, Goossens, Bourard (73. De Boer), Kramer (79. Karelis), Besuijen (73. Ould-Chikh)