Ajax bij winst op Vojvodina tegen Panathinaikos of Botev Plovdiv

22 July 2024, 18:08 uur
Sport
mainImage

ls Ajax er ten koste van FK Vojvodina in slaagt om de derde voorronde van de Europa League te bereiken, wacht daarin een ontmoeting met Panathinaikos uit Griekenland of Botev Plovdiv uit Bulgarije. Dat is duidelijk geworden na een loting door de UEFA in Nyon.

Ajax ontvangt donderdag eerst Vojvodina, de nummer 4 uit Servië, in de Johan Cruijff Arena. De return volgt een week later. Bij een nederlaag over twee wedstrijden gaat Ajax door in de derde voorronde van de Conference League. Daarin wacht de Sloveense club NK Maribor of het Roemeense Universitatea Craiova.

De wedstrijden in de derde voorronde van de Europa League worden op donderdag 8 en 15 augustus gespeeld. Ajax moet drie voorronden overleven om mee te mogen doen aan het hoofdtoernooi van de Europa League.

Go Ahead Eagles weet in de Conference League ook wie de mogelijke opponenten zijn in een eventuele derde voorronde. De Deventenaren, die in de tweede voorronde eerst de Noorse club SK Brann moeten zien uit te schakelen, stuiten bij winst op Valur uit IJsland of St Mirren FC uit Schotland.

FC Twente tegen Salzburg
FC Twente neemt het in de derde voorronde van de Champions League op tegen Red Bull Salzburg. Dat is door loting in Nyon bepaald. De eerste wedstrijd is op dinsdag 6 of woensdag 7 augustus, de return volgt dinsdag 13 augustus.

Mocht Twente de derde voorronde overleven, dan moeten de Enschedeërs nog een play-off spelen om zich voor het hoofdtoernooi te plaatsen. Landskampioen PSV en bekerwinnaar Feyenoord zijn daar al zeker van. Bij uitschakeling in de derde voorronde of in de play-off, mag Twente deelnemen aan het hoofdtoernooi van de Europa League.

"In de Champions League kom je alleen maar goede tegenstanders tegen en dat is Salzburg ook", reageerde Joseph Oosting, trainer van FC Twente, op de loting. "Salzburg is een topclub in Oostenrijk. Ze hebben een heel herkenbare filosofie en herkenbare manier van spelen. Dat we hier nu staan is de beloning van vorig seizoen, waar we met zijn allen voor gespeeld hebben. De wedstrijden tegen Salzburg worden een mooie uitdaging en daar gaan we met zijn allen voor."

Pepijn Lijnders is sinds kort trainer van Salzburg. De 41-jarige Nederlander ondertekende in mei een contract voor drie jaar. Red Bull Salzburg moest na tien achtereenvolgende kampioenschappen de landstitel afgelopen seizoen afstaan aan Sturm Graz.

Lijnders begon zijn trainersloopbaan bij de jeugd van PSV en zat ook nog een tijdje als assistent-trainer bij FC Porto. Vanaf 2014 was Lijnders werkzaam bij Liverpool. In januari 2018 vertrok hij naar NEC, maar enkele maanden later moest hij alweer vertrekken nadat de Nijmegenaren er niet in waren geslaagd naar de Eredivisie te promoveren. Daarop keerde hij terug naar Liverpool, waar Lijnders werkte als assistent van Jürgen Klopp.

FC Twente hield afgelopen seizoen in de strijd om de derde plaats in de Eredivisie AZ en Ajax achter zich. De laatste keer dat de Tukkers op het hoogste Europese niveau uitkwamen, was in het seizoen 2011/2012. In de derde voorronde rekende Twente af met FC Vaslui uit Roemenië. In de play-offs was Benfica te sterk.
 

 


Door: ANP