ADO op z'n tandvlees langs Vitesse

26 October 2019, 22:43 uur
Orange Pictures

Vitesse heeft na ruim veertien maanden weer een thuiswedstrijd in de eredivisie verloren. De club uit Arnhem liet zich in het eigen Gelredome verrassen door het laaggeklasseerde ADO Den Haag (0-2), dat de vroeg gerealiseerde voorsprong met hand en tand en passie verdedigde en ook de extra tijd overleefde. Sommige Hagenezen liepen op hun tandvlees.

Vitesse was met een overwinning in punten gelijk gekomen met koploper Ajax. De club uit Arnhem bleef twintig thuisduels op rij ongeslagen. Ajax was op 2 september 2018 de laatste ploeg die bij Vitesse een eredivisiewedstrijd won: 0-4.

ADO leidde al na zes minuten met 0-2, na doelpunten van Crysencio Summerville en Lex Immers. Summerville mag zich met 17 dagen en 361 dagen de jongste doelpuntenmaker ooit van ADO in de eredivisie noemen. Hij trad in de voetsporen van Jaap Advocaat, die op 3 mei 1959 exact 18 jaar en 42 dagen oud was toen hij de enige treffer van ADO in het verloren duel met Sparta maakte.

Zonder de disciplinair gestrafte Riechedly Bazoer moest Vitesse in de achtervolging. Tim Matavz leek de thuisploeg in de 67e minuut op 1-2 te brengen. Maar de spits stond net een paar centimeters buitenspel toen hij scoorde. Vervolgens verzuimden Bryan Linssen en Oussama Darfalou het duel nog spannend te maken.