ADO Den Haag in laatste thuiswedstrijd niet verder dan gelijkspel

13 May 2023, 22:30 uur
ANP

ADO Den Haag heeft de laatste thuiswedstrijd van het seizoen helaas niet weten te winnen. Twee keer kwamen de Hagenaars op voorsprong, maar gaven die net zo snel weer weg (2-2). Nikiema maakte nog wel zijn debuut voor de Haagse club.

De Haagse ploeg had te kampen met een flinke ziekenboeg voor het laatste thuisduel van seizoen 2022-2023. Naast de geschorste Rodríguez waren ook Stevens, Wentges, Absalem, Esajas, Sleegers, Struick en Severina niet van de partij vanwege ziekte of een blessure. Nikiema mocht, door de afwezigheid van de twee doelmannen, zijn debuut maken in het doel voor ADO Den Haag. Achterin stonden van links naar rechts Kemper, Van Breemen, Hall en Asante. Het middenveld werd gevormd door Thomas, Kishna en Sellouki. In de voorhoede stonden Zwarts, Verheydt en Catic opgesteld.

Het laatste thuisduel van het seizoen is traditioneel gezien altijd een bijzondere. Dat was vanavond niet anders, om meerdere redenen. Zo werd het splinternieuwe thuisshirt van seizoen 2023-2024 onthuld bij opkomst van de spelers. Op de Aad Mansveldtribune werd bij de opkomst een prachtig spandoek uitgerold waarop het nieuwe thuisshirt, gebaseerd op het shirt uit eind jaren ’80, stond afgebeeld. Een mooie verrassing voor de duizenden supporters die naar het Bingoal Stadion waren afgekomen. Voor de bal ging rollen was nog een schitterend moment. Een minuut lang klapte het hele stadion zijn of haar handen stuk voor hen die ons dit seizoen ontvallen zijn. Een emotioneel moment voor velen, terwijl de foto’s van de overledenen op de schermen werden getoond. Opnieuw werd bevestigd dat het een prachtige traditie is die onze club zo uniek maakt!

ADO Den Haag ging lekker van start en zocht gelijk de aanval op. In eerste instantie leverde de aanvalsdrang de thuisploeg niet veel grote kansen op, maar na iets minder dan een kwartiertje zorgde Sellouki voor de eerste poging, al was dit niet meer dan een speldenprikje. Twee minuten later kregen de Hagenaars een corner en daar kon Kemper uit koppen. De bal was echter een prooi voor Bossin. Niet veel later kopte Verheydt vanuit buitenspelpositie over. Na de gemiste kansen was de volgende mogelijkheid wel raak. Sellouki schoot na een heerlijk balletje van Verheydt knap raak vanaf de rand van het strafschopgebied. Helaas was de blijdschap maar van korte duur. Touré bracht de stand namelijk op gelijke hoogte binnen vijf minuten en zo gaf ADO zeer onnodig de voorsprong weg. Het niveau zakte met her verstrijken van de minuten steeds verder in. Daarom was het geen verrassing dat de 1-1 stand tot de rust bleef staan.

Het was voor trainer Dick Advocaat, die vanavond zijn laatste thuiswedstrijd coachte voor ADO Den Haag, in ieder geval geen reden om te wisselen in de rust. Na zes minuten spelen was het aanvoerder Boy Kemper die voor het eerst het stadion op liet veren. Met een poeier van afstand, die in eerste instantie de kruising in leek te vliegen, miste hij het doel op een paar meter. Vervolgens was het uitgerekend Benjamin Reemst, vorig jaar nog in het geel-groen te bewonderen, bijna verantwoordelijk voor de 1-2. Met een lage schuiver liet hij debutant Nikiema kansloos, maar het schot trof de paal. Het was een korte fase waarin de Dordtenaren gas gaven en de thuisploeg even in z’n achteruit moest. Het offensief was van korte duur en Verheydt schoot ADO niet veel later bijna naar de voorsprong. De aanname van de clubtopscorer was prima, het schot ging net te hoog.

In de 72e minuut was het dan toch raak voor de Haagse doelpuntenmachine. Sellouki werd gevloerd in de zestien en arbiter Martens wees meteen naar de stip. Uiteraard ging Verheydt achter de bal staan en mikte raak in de rechterhoek. Wederom kon de Haagse formatie de voorsprong geen vijf minuten volhouden. Cetin bracht de ploeg van trainer Michele Santoni namelijk al binnen drie minuten op 2-2. Dat was net voor het begin van het Haags Kwartiertje waarin nog even stil werd gestaan bij Dick Advocaat zijn laatste wedstrijd. Met een groot spandoek en het scanderen van zijn naam door de Haagse fans kreeg de ervaren oefenmeester een mooi eerbetoon.

Na afloop van de wedstrijd werden de Karel Jansen Trofeeën nog wel uitgereikt aan de beste speler, het grootste talent en de topscorer van dit seizoen. Van tevoren was al duidelijk wie de topscorer was: Thomas Verheydt. De beste speler en het grootste talent waren nog een verrassing. Het werd duidelijk dat Titouan Thomas werd verkozen tot beste speler en Finn van Breemen het grootste talent.