Atlete Brinkman wint CPC Loop, Choukoud vierde bij de mannen

12 March 2023, 19:10 uur
Sport
mainImage
ANP
Choukoud.

Atlete Nienke Brinkman heeft bij de 47e editie van de CPC Loop de halve marathon bij de vrouwen gewonnen. De Nederlandse recordhoudster op de marathon maakte in Den Haag indruk door de 21,1 kilometer af te leggen in een tijd van 1.07.44. Ze bleef hiermee ruim onder haar persoonlijk record dat voor de CPC Loop op 1.10.44 stond.

Bij de mannen eindigde Khalid Choukoud als vierde in een tijd van 1.02.55. De zege was voor de Keniaan Brian Kiptoo in 1.00.53. Hij bleef zijn landgenoot Moses Koech voor. Choukoud kampte de afgelopen week met een flinke verkoudheid. Hij zei toch tevreden te zijn met zijn prestatie. "Het was op 85 procent van mijn kunnen", zei hij op de website van de organisatie.

Brinkman liep de halve marathon als voorbereiding op de marathon van Boston in april. Brinkman kende in 2022 een bijzonder jaar. Ze liep een Nederlands record bij de marathon van Rotterdam, behaalde op de EK atletiek in München als eerste Nederlandse vrouw een medaille op de marathon (brons) en won de Golden Trail World Series, het officieuze WK trailrunning.

Eerder dit jaar was ze al succesvol op de halve marathon in Egmond. Ze kreeg in Den Haag met Pauline Esikon, Caroline Chepkemoi en Sylvia Mboga Medugu concurrentie van drie Keniaanse vrouwen. Maar dit drietal kon haar niet van de zege afhouden. Al had ze wel afgezien. Ze ging met haar tempomaker al na negen kilometer aan kop bij de vrouwen. "De laatste kilometer was het zwaarst. Dat was een hel", sprak Brinkman na afloop. "Deze race heeft duidelijk gemaakt dat ik goed op schema lig."

Achter Brinkman eindigde Rosalinda Jepketer uit Bahrein als tweede in 1.08.40.


Door: ANP