Kabinet zet meer vaart achter regionale aanpak corona

17 September 2020, 10:33 uur
Rotterdam & Regio , Den Haag & Regio
mainImage
ANP

Het kabinet maakt haast met de regionale aanpak van het nieuwe coronavirus. Over eventuele extra maatregelen zal het samen met de veiligheidsregio's naar buiten treden "om zoveel mogelijk duidelijkheid te geven in de communicatie", meldt zorgminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer.

De bewindsman noemt de gestage toename van het aantal infecties van de afgelopen weken "zorgelijk". Het zogenoemde reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus momenteel om zich heen grijpt, ligt ruim boven de 1 en dat noemt hij "een onwenselijke situatie".

Omdat het aantal besmettingen sterk per gebied verschilt, kondigde het kabinet eerder al een regionale aanpak aan. Er komen drie categorieën, waakzaam, zorgelijk en ernstig, waarin alle regio's worden ingeschaald. Die zogenoemde escalatieladder wordt vrijdag al ingevoerd in plaats van volgende week.

"Met name verschillende steden in de Randstad worden sterk getroffen", zegt De Jonge. Het kabinet wil samen met de veiligheidsregio's "gericht ingrijpen", en zo het virus bestrijden zonder dat meteen het hele land weer grotendeels op slot moet.


Door: ANP