Eerste gesprekken met verkenner Zuid-Holland starten deze week

20 March 2023, 16:30 uur
Rotterdam & Regio , Den Haag & Regio
mainImage
ANP

De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week. In Zuid-Holland, waar VVD'er Fred Teeven benoemd is als verkenner, starten de gesprekken dinsdag al.

Bijna overal zijn de verkenners aangekondigd, behalve in Flevoland. Dat gebeurt waarschijnlijk maandagavond. "BBB heeft alle fractievoorzitters maandagmiddag uitgenodigd voor een overleg. Als iedereen akkoord gaat met de voorgestelde verkenner wordt diens naam openbaar gemaakt", aldus Anja Keuter, fractievoorzitter van BoerBurgerBeweging (BBB) in Flevoland.

In Overijssel heeft BBB dit weekend Wout Wagenmans en Jolanda Waaijer aangewezen als verkenners. Wagenmans was tot halverwege vorig jaar wethouder in de Overijsselse gemeente Raalte namens GemeenteBelangen. Jolanda Waaijer uit Almelo is bestuurskundige, werkte als griffier en heeft nu een adviesbureau voor de zorg en het onderwijs. De twee starten op woensdag 29 maart met hun gesprekken.

Oud-burgemeester van onder meer Venlo Jan Schrijen is in Limburg als verkenner benoemd. De fractievoorzitters van alle partijen in Limburg maken maandag en dinsdag kennis met BBB. "Gewoon om de hand te drukken en elkaar in de ogen te kijken", aldus de lijsttrekker van BBB Annetje Schoolmeesters. De verkennende gesprekken moeten nog gepland worden. In Noord-Brabant is de rol van verkenner voor de van oorsprong Limburgse Sascha Ausems (partijloos), burgemeester van Waalwijk. De eerste gesprekken vinden deze week plaats. Dit geldt waarschijnlijk ook voor Utrecht, met verkenner Danny de Vries, burgemeester van plattelandsgemeente Oudewater (CDA).

Groningen heeft burgemeester Ard van der Tuuk (PvdA) van de gemeente Westerkwartier als verkenner benoemd. Woensdag is het duidingsdebat en erna wordt duidelijk wanneer het eerste gesprek plaatsvindt. Voormalig fractievoorzitter en wethouder in Harderwijk (Harderwijk Anders) Gert Jan van Noort is verkenner in Gelderland, waar het eerste gesprek woensdag gevoerd wordt. Ook in Noord-Holland vindt dan het eerste gesprek plaats met verkenner Ankie Broekers Knol (VVD), oud-staatssecretaris en oud-voorzitter van de Eerste Kamer.

In Drenthe, Zeeland en Friesland zijn respectievelijk oud-burgemeester van Schouwen-Duiveland Gerard Rabelink (partijloos), burgemeester van Heemstede Astrid Nienhuis (VVD) en Tweede Kamerlid (SGP) Chris Stoffer als verkenners aangewezen. Het is nog niet bekend wanneer de gesprekken in deze provincies starten.


Door: ANP