Wie heeft duurzaamheidsdebat nu 'gewonnen'?

21 December 2020, 11:09 uur
Politiek
mainImage
Martijn Beekman
liesbeth van tongeren

Is wethouder Duurzaamheid Liesbeth van Tongeren nu keihard teruggeroepen en heeft ze veel van haar plannen moeten inslikken na forse kritiek vanuit de raad, of kan ze de meeste van haar plannen vooralsnog  gewoon doorvoeren in de periode dat ze nog wethouder is en heeft ze slechts goed geluisterd naar de raad en past ze sommige plannen naar de wensen van de fracties aan? 

De verschillende fracties die voor de raadsvergadering vorige week aankondigden met forse wijzigingsvoorstellen te komen omdat het beleid van de verantwoordelijke wethouder niet ver genoeg ging, of juist te ver, of juist de verkeerde richting op ging, gaven na afloop van het debat aan dat het beleid inderdaad fors gewijzigd was, en claimden dat de wethouder slechts een deel van haar plannen kan uitvoeren met de beschikbare Eneco-gelden. Zo bleek dat Van Tongeren slechts voor een bepaalde periode mag beslissen wat te doen met dat geld. En daarbij gaat het dan 'slechts' om deze collegeperiode zo bleek, wat eigenlijk best logisch is omdat er in 2022 gemeenteraadsverkiezingen zijn en niemand weet welk college (en dus welk beleid en welke wethouders) er dan gaat komen.

Maar volgens de gemeente zelf zijn er toch wel mooi drie voorstellen van de wethouder aangenomen, zo brengt het naar buiten. Dan gaat het om het Stedelijk Energieplan, om de besteding van 180 miljoen uit de Eneco-middelen aan de energietransitie en om de plannen voor een warmtenet in de Laakhavens. 

Bij het energieplan gaat het om 'concrete plannen' voor de kortere termijn en een doorkijk naar de langere termijn, zoals het gebruik van bronnen met schone warmte (geothermie). Ook kan Van Tongeren 'gewoon' aan de slag met de voorstellen voor de energietransitie: isolatie en energiebesparing, voor schone bronnen, netten, en energieopslag. Doel is 'op de korte termijn meer banen en comfortabele huizen en binnen tien jaar draait een flink deel van de stad op wind, zon en aardwarmte'. Dat het CDA vooral wil inzetten op het zoveel mogelijk isoleren van woningen, is prima aldus Van Tongeren.

Ook kan de wethouder verder met de plannen voor het aansluiten van alle nieuwbouwpanden in Laakhavens op een gezamenlijk warmtenet dat zorgt verwarming en vloerkoeling van woningen, kantoren en andere panden. Van Tongeren toonde zich 'trots' op de flinke stappen die gezet zijn 'richting een mooier, duurzamer Den Haag'.

Volgens sommige raadsleden is er echter sprake van een falende wethouder, zoals HSP-fractievoorzitter Joris Wijsmuller aangaf. Zijn'ultieme' pogingen het klimaatbeleid te redden strandden op de vijf coalitiefracties die 'het kennelijk belangrijker om de hand boven het hoofd te houden' van de wethouder. Collega-raadslid René Oudshoorn van Hart voor Den Haag/Groep de Mos omschreef Van Tongeren als 'wereldvreemd'.

Ook van de coalitiepartijen VVD en CDA was er kritiek, beide kwamen met aanpassingen. Zoals het plan van de liberalen om de vastgelegde bedragen na de collegeperiode als 'indicatief' te beschouwen. Van Tongeren zag daar geen probleem in, mogelijk omdat zij haar zegeningen telde en tot de gemeenteraadsverkiezingen 'gewoon' een groot deel van de plannen kan uitvoeren. Welke raad er na 2022 zit en welk college met welk beleid, weet niemand. Dus feitelijk is sowieso niets zeker qua beleid na die verkiezingen.

Dus wie er nu heeft gewonnen? Niemand, of misschien wel iedereen.