Vochtproblemen Stuwstraat moeilijk aan te pakken

1 February 2021, 15:38 uur
Politiek
mainImage
gemeente den haag

Het is niet makkelijk om de problemen met opkruipend vocht in de huizen van Vestia in de Molenwijk en het gedeelte van de Stuwstraat tegenover het Cromvlietplein te verhelpen.

Uit onderzoek met betrekking tot de bouwkundige staat van de woningen aan de Stuwstraat, waar de SP naar had gevraagd bij het college, is gebleken dat de gemetselde fundering van het complex meer vocht opneemt dan zou moeten. Hierdoor, zo geeft het college maandag fractievoorzitster Lesley Arp aan, zijn de houten vloeren en de bouwmuren langdurig blootgesteld aan vocht.

Het is echter, volgens het stadsbestuur en dus ook Vestia en de onderzoekers, mogelijk de problemen te herstellen. Maar, dat gaat niet zomaar en gaat ook veel geld kosten, zo geeft het college Arp aan. Om de problemen te verhelpen moeten om te beginnen alle bewoners op de begane grond verhuizen en de woningen volledig worden gestript.

Vervolgens moeten dan de bouwmuren/funderingen worden geïnjecteerd waardoor er een waterdichte grens ontstaat. Dan kunnen er daarna nieuwe geïsoleerde renovatievloeren in komen en ook de overige onderdelen van de woningen gerenoveerd worden.

Een ingrijpende oplossing, vandaar ook dat Vestia onderzoekt of renovatie wel een betere optie is dan sloop-nieuwbouw, zowel qua investeringsniveau als qua uiteindelijke kwaliteit. Het college merkt daarbij op dat de kwaliteit van de renovatie 'nooit zo goed zal worden als van nieuwbouw', en dus zouden de kosten van een renovatie dan dermate veel lager moeten liggen dan van een sloop nieuwbouw oplossing. Het college geeft daarom aan dat 'deze laatste variant toch de voorkeur geniet'.

Arp repte in haar vragen (van december vorig jaar) aan het college ook over het contact tussen de bewoners en Vestia, onder meer naar aanleiding van het feit dat het onderzoeksrapport nog steeds niet klaar zou zijn ondanks toezeggingen de bewoners voor de zomer 2020 de resultaten mede te delen. Het stadsbestuur antwoordt daarop dat 'uiteraard weegt voor Vestia zwaar mee hoe bewoners tegen beide varianten aankijken. De corporatie heeft de bewoners in januari geïnformeerd en nodigt bewoners, net als afgelopen zomer, uit om deel te nemen aan de klankbordgroep'.

Uitdaging daarbij is dat het Waarborgfonds Sociale Woningbouw aangeef dat het gezien de financiële positie van Vestia zo is dat de corporatie 'niet voor een sloop-nieuwbouw variant zou mogen kiezen vanwege het verlies aan marktwaarde'. Dat maakt volgens het college dat de studie naar goede oplossingen complexer wordt en nog niet is afgerond.