Van Zanen heeft vertrouwen in Haagse burgers

9 December 2020, 09:35 uur
Politiek
mainImage
ANP

Hoewel er geen vreugdevuren zijn toegestaan, hoewel er een landelijk vuurwerkverbod geldt, hoewel de stad een historie heeft van een onrustige nacht, hoewel er nog steeds een pandemie heerst, toch heeft burgemeester Jan van Zanen er vertrouwen in dat oud en nieuw 2020 goed gaat verlopen. Hij vertrouwt er op dat de Haagse burgers inzien dat het niet anders kon dan de vuren te verbieden, hoewel hij al heel ver was gekomen met de gesprekken over de voorwaarden voor het verlenen van de noodzakelijke vergunningen. 

Dat zei Van Zanen dinsdagavond in het programma Op1 waar hij kort sprak over het komende oud en nieuw in de stad waar hij pas een half jaar 'in dienst is '. De burgemeester benadrukte enkele keren zijn vertrouwen in de Hagenaars en Hagenezen, maar gaf net zo duidelijk aan dat 'wij op alles voorbereid zijn', 'dat er meerdere scenario's klaar liggen' voor het geval zijn vertrouwen in een goede oud en nieuw alsnog wordt beschaamd.

Van Zanen gaf nogmaals aan dat hij met de coronapandemie gewoon niet kon maken richting al die mensen in de zorg die zo keihard hebben gewerkt en dat nog steeds doen, om dan de vreugdevuren toe te staan. "Dat had ik niet kunnen uitleggen." Het kan gewoon niet nu de pandemie voortduurt, zo stelde hij. Niet alleen vertrouwt hij er op dat zijn inwoners dat ook inzien, ook wees hij trots op de creativiteit, vele ideeën die er in de stad leven om alternatieven te verzinnen voor oud en nieuw. Hij toonde zich onder de indruk van de inventiviteit van de mensen. Er worden door de gemeente ook middelen vrijgemaakt om activiteiten te ontwikkelen, als waarschuwde hij ervoor dat het met de coronamaatregelen lastig blijft.

De burgemeester ging ook kort in op de gevolgen van de pandemie op zijn start in Den Haag. Waar hij een man is die dolgraag 'op de fiets' de stad en de wijken ingaat om de mensen en de stad te leren kennen, was hij nu naar een paar bezoekjes verplicht om daar mee te stoppen door de pandemie. Dat was hem zwaar gevallen, 'want ik wil mensen echt zien, spreken, zoals ik in Laak nog wel heb kunnen doen. Alleen dan weet je echt wie de mensen zijn'. "Het was geen makkelijke start voor iemand zoals ik in een publieke functie. Het was een handicap."

Hoezeer hij dat contact met de Hagenaars en Hagenezen mist, was toen hij aangaf een keer bij ongeregeldheden de stad in te zijn gegaan. "Want dan kon ik gelukkig weer mensen zien en spreken, en horen wat zij vinden en hoe zij denken. Ik wil mensen verbroederen, maar dat is nu veel lastiger nu je niet dicht bij mensen kan komen." 

Hij vertelde ook dat hij onder de indruk is van niet alleen de inventiviteit van mensen, maar ook van de veerkracht in de maatschappij. In zijn tijd als burgemeester van Utrecht had hij contact gezocht met 100 nabestaanden, waarbij hij getroffen werd door de enorme ontroering bij mensen. Maar ook over de creativiteit en de hulpvaardigheid bij mensen, zoals toen hij hoorde van een 92-jarige man die boodschappen deed voor de zieke student. Boos werd hij toen de bedreigingen van personeel in de zorg ter sprake kwamen. Als ik dat hoor, dan word ik daar echt emotioneel van, zei Van Zanen die vorige week nog een bezoek bracht aan het HagaZiekenhuis en daar onder meer sprake over bedreigingen.