Rijswijks Dagblad | Uitstel besluit verlenging AZC Rijswijk  

Uitstel besluit verlenging AZC Rijswijk  

mainImage

Door recente ontwikkelingen in en rond het AZC aan de Lange Kleiweg is er besloten dat de termijn van het besluit tot verlenging van het contract om nog eens twee jaar  het AZC binnen Rijswijk te houden, die op 28 februari afliep, met drie maanden uit te stellen.

Marc Weterings, fractievoorzitter van RijswijksBelang, had middels een motie gevraagd om niet zomaar stilzwijgend nog twee jaar met het AZC door te gaan vanwege ernstige incidenten.

De fracties Beter voor Rijswijk en de PvdA hadden gevraagd om uitstel van de termijn om de gang van zaken in het AZC verder te onderzoeken zodat er binnen de raad een fatsoenlijk debat hierover kon worden gevoerd zonder overhaaste beslissingen.

Wethouder Van de Laar legde uit dat de driejaarstermijn van het AZC Rijswijk afliep op 31 augustus 2019 en dat zes maanden vooraf er besloten moest worden of de termijn met twee jaar verlengd kon worden. Van der Laar: “Voor november zijn er in het AZC geen noemenswaardige incidenten geweest. Hierna hebben er wel enkele serieuze incidenten plaatsgevonden. Wij hebben met het COA nu rond de tafel gezeten over maatregelen zoals het inhouden van geld en disciplinaire maatregelen om te kijken of de situatie ten goede zou keren. Ook heeft het COA aangegeven dat het mogelijk is om het besluit om te verlengen met drie maanden vooruit te schuiven. Maar dat wilde ik eerste in de raad bespreken.”

Ook burgemeester Michel Bezuijen, verantwoordelijk voor de openbare orde in Rijswijk gaf uitleg over de ontstane situatie. “De openbare orde en de veiligheid voor Rijswijkers is niet in het geding geweest.”   

 


Foto: COA