Raad: excuses Mitsubishi rijksaangelegenheid

8 February 2020, 17:35 uur
Politiek
mainImage
ANP

Het is niet aan de gemeente Rijswijk om bij Mitsubishi excuses te vragen voor de door het concern begane misstanden tijdens WOII. Tijdens de raadsvergadering waarin de raad instemde met de verkoop van de Eneco aandelen aan Mitsubishi lieten de meeste fracties weten dat het vragen van excuses een zaak voor de overheid is.

Eind januari liet de Stichting Japanse Ereschulden weten dat het erkenning wil van het Japanse concern dat het bedrijf fout was en ruim drie duizend Nederlandse krijgsgevangen inzette als dwangarbeiders.  Met name de fractie van GroenLinks in de Rijswijkse raad vroeg, gesteund door de fracties van PvdA en CDA, aan verantwoordelijk wethouder Jeffrey Keus om actie te ondernemen en bij Mitsubishi excuses te vragen voor de wandaden, maar een motie dienaangaande werd gedurende de vergadering ingetrokken. De overige partijen in de Rijswijkse raad waren van mening dat excuses vragen aan Mitsubishi door Rijswijk te ver gezocht is.

Of zoals fractieleider Marc Weterings (RijswijksBelang) het stelde ,,je gaat toch ook niet elke Duitser die in Scheveningen een kuil aan het graven is, om excuses vragen voor het leed dat zij ons hebben aangedaan tijdens WOII. Dat is verleden tijd, die mensen van nu hebben daar niks mee te maken”.

Fractievoorzitter Coen Sleddering van de VVD verweet GroenLinks, CDA en PvdA ,,symboolpolitiek” te bedrijven. Ronald van der Meij van Gemeentebelangen Rijswijk bracht in het een goed idee te vinden om het vragen van excuses later te gebruiken tijdens de diverse herdenkingen die er komen in het kader van 75 jaar vrijheid.

Wethouder  Keus wees de raad op het gesprek dat de aandeelhouderscommissie van Eneco, met daarin vertegenwoordigers van 44 Nederlandse gemeenten, heeft gehad met Mitsubishi. Tijdens dit gesprek bracht de commissie  de verhalen en zorgen van de Stichting Japanse Ereschulden over aan de Japanners. De commissie heeft de zaak inmiddels ook middels een brief neergelegd bij minister Blok van Buitenlandse Zaken.

Redactie: Peter Petit