Ondanks alle maatregelen toch 180 wachtenden voor opvang

28 October 2020, 16:09 uur
Politiek
mainImage
Bart van Vliet

Hoewel er de afgelopen maanden belangrijke stappen zijn gezet om de problematiek rondom dakloosheid in Den Haag op te lossen, wachien inmiddels ruim 180 mensen op een plek in de opvang. Mede door de coronapandemie blijft het beroep op de maatschappelijke opvang stijgen en wordt de toch al grote druk op de opvang verder verhoogd.

Dat schrijft verantwoordelijk wethouder Bert van Alphen woensdag in zijn derde voortgangsrapportage Maatschappelijke Opvang. Hij wijst er op dat inmiddels bijna overal al 24-uurs opvang is, dat er extra opvangplekken voor alleenstaande moeders en zwangere vrouwen en meer woningen voor de opvang van gezinnen zijn gerealiseerd, dat er in mei een complete corona-zorglocatie voor dak- en thuislozen met quarantaineplekken is gebouwd en dat in november in Bezuidenhout-West een permanente woonlocatie opent die in de plaats komt van de tijdelijke doorstroomvoorziening aan de Sportlaan.

Maar, zo zegt Van Alphen, er is nog altijd sprake van stigmatisering van de beeldvorming rondom dakloosheid. "Ook tijdens de coronacrisis wordt er vaak negatief over dak- en thuislozen gesproken. Zij worden vaak als probleem ervaren. Mensen hebben nog steeds het beeld van dronken en verslaafde mensen. Maar het zijn gewoon mensen zoals iedereen. Soms komen ze door schulden in de problemen of doordat zij bijvoorbeeld  werkloos zijn geworden of door een scheiding in de problemen komen en dakloos worden."

Om de problemen structureel tegen te gaan, zet het college in op onder andere preventie, extra woonplekken en vernieuwing van de opvang en begeleiding. Samen met regiogemeenten, het Rijk en partners in de stad werkt de gemeente aan duurzame oplossingen. Door afspraken met corporaties en extra inzet op schuldhulpverlening is het aantal huisuitzettingen gedaald van 88 vorig jaar naar 9 nu. In de aanpak van het college past ook de deze week gepresenteerde pilot Kamers met Aandacht waarbij kamers worden gezocht bij onder meer particulieren voor jongeren uit de jeugdhulp.

Bij het vinden van opvang vormt  zoals bekend, ook de kostendelersnorm een belangrijke rol. Het vormt vaak voor uitkeringsgerechtigde hoofdbewoners een financiële drempel om iemand onderdak te verlenen. Het college praat daarom met het ministerie van SZW over een alternatief, de medebewonersnorm die de financiële drempel kan wegnemen.

Hoewel er ook extra middelen komen van het Rijk, 16,2 miljoen euro, vreest Van Alphen 'dat er de komende jaren nog veel te doen is'. "De groei van het beroep op de maatschappelijke opvang moet worden afgeremd en de uitstroom moet verder omhoog. In de Taskforce Huisvesting Zorgdoelgroepen zetten we als college al forse stappen." Maar, zo stelt hij, een verdere brede steun is hard nodig om deze grote maatschappelijke opgave aan te kunnen.