Omroep West-verslaggever Ivar Lingen benieuwd naar verkiezingen

20 March 2018, 00:00 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad
Omroep West-verslaggever Ivar Lingen benieuwd naar verkiezingen

Ivar Lingen, oud-medewerker van Omroep Rijswijk werd door René Marquard gevraagd naar zijn gedachten over de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. In de regio, maar zeker ook in Rijswijk.

De komende woensdag zijn de gemeenteraadsverkiezingen, wat is jouw rol als journalist?
Ivar Lingen:”Op de verkiezingsdag werk ik bij Omroep West. Om 18.00 uur gaan we met alle verslaggevers eten, rond 19.00 uur vertrekken we naar de verschillende gemeenten in onze regio waar wij de verkiezingen voor radio en televisie zullen verslaan. Ik ga als radioverslaggever naar het stadhuis van Delft. Volgens mijn rooster ben ik die nacht pas om 3.30 uur klaar met werken, dus ik ben benieuwd hoe snel de uitslag van Delft bekend is. Als ik nog tijd over heb, wil ik namelijk nog graag een kijkje nemen in mijn woonplaats Den Haag. Wat is de uitslag en hoe reageren de verschillende partijen daarop? Ik ben razend benieuwd!”

Even naar de Rijswijkse politiek, volg je die op afstand nog een beetje?
“Vanuit mijn werk bij Omroep West volg ik de politiek in Rijswijk op afstand. De laatste keer dat ik een raadsvergadering heb bijgewoond, is alweer even geleden. Maar via Twitter en Facebook komt er nog genoeg politiek nieuws tot me. En om te zien wat de heikele kwesties in Rijswijk zijn, heb ik ook de StemWijzer gedaan. Die heikele kwesties lijken - net zoals in Den Haag - er deze verkiezingen niet echt te zijn. Als ik mij niet vergis, speelde vier jaar geleden de mogelijke terugkeer naar het oude stadhuis. Nu de gemeenteraad daarmee akkoord is, is er geen nieuw heet hangijzer. Misschien juist gunstig, want dan kunnen we in onze gemeenten ons druk maken over de grotere zaken die op het bordje van de gemeente liggen, zoals de zorg (decentralisaties), armoede, wonen, duurzaamheid en bereikbaarheid.”

Wat is jouw verwachting van de uitslag in Rijswijk?
“Wat mij opviel aan de StemWijzer in Rijswijk, was dat er veel vragen gaan over plannen om bewoners meer zeggenschap te geven over budgetten en hun eigen omgeving. Het is een nobel streven van politieke partijen, maar ik vraag mij echt af of de burger hierop zit te wachten. Het idee erachter is veelal om de burger het vertrouwen in de politiek te laten herwinnen. Maar als de burger zelf zijn of haar zaken oplost, dan heb je de politiek toch niet meer nodig? Ik zie dus niet in hoe dit een impuls moet geven aan het vertrouwen in de politiek. Daarnaast heb je altijd een handjevol bewoners die zich inzetten voor de goede zaak, de rest participeert niet. Wijkbudgetten, een raadgevend referendum, inwoners bepalen per wijk regels voor parkeren, inwoners zelf laten bepalen welke culturele organisaties subsidie krijgen en terugkeer naar oude stadhuis mag alleen als meeste inwoners er voor zijn; dat zal niet leiden tot een toename van het vertrouwen in de politiek. Politici die zaken beloven waarvan ze bij voorbaat al weten dat ze het nooit kunnen waarmaken: daar moet in Rijswijk een einde aan komen, wil de politiek het vertrouwen herwinnen. Ik denk dat dat in Rijswijk erg belangrijk is, na al het gedoe dat de afgelopen jaren rondom de gemeenteraad speelde. Misschien is het vertrouwen in de Rijswijkse politiek wel het belangrijkste vraagstuk bij deze verkiezingen.

Verwacht je ook hier een verdere versplintering?
“Toen ik jaren geleden voor het eerst de gemeenteraad in Rijswijk binnen wandelde, viel mij de fragmentatie al op. Ik was wel wat gewend - in Den Haag was het net zo erg. Maar in een gemeente met ruim 50.000 inwoners had ik dat niet verwacht. Die fragmentatie zal alleen maar doorzetten. Dat komt deels doordat raadsleden die opstappen hun zetel meenemen. Maar er zijn steeds meer partijen die voor een kleinere doelgroep zich inzetten. Uiteindelijk vist iedereen uit dezelfde vijver, dus de versplintering zal doorzetten, verwacht ik.”

Waar ben je benieuwd naar?
“Ik ben vooral benieuwd welke coalities er mogelijk zijn en welke partijen koste wat kost in het college willen plaatsnemen. Politiek is een spel. Maak je je als partij gewild, dan moeten andere partijen een hoge(re) prijs voor jou betalen. Kijk naar de vorming van het huidige kabinet… Verder ben ik benieuwd hoe nieuwe bewegingen zoals WIJ. Rijswijk en Rijswijks Belang het zullen doen. Er zijn al zoveel lokale partijen in Rijswijk, gaat dat ten koste van de landelijke partijen (zoals D66, PvdA, CDA, etc.) of juist ten koste van de lokale partijen (Gemeentebelangen, Onafhankelijk Rijswijk, etc.)?”