Nieuw Rijswijks College: lokaal versus landelijk?

2 April 2018, 16:24 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Bijna twee weken na de gemeenteraadsverkiezingen laten de tien partijen, die minimaal een zetel hebben behaald in de nieuwe gemeenteraad van Rijswijk, niets los over de verkennende gesprekken met verkenner/formateur Sjaak van der Tak.

De oud-burgemeester van gemeente Westland liet wel los dat de gesprekken in een goede sfeer verliepen. De grootste partijen Beter voor Rijswijk en GroenLinks leken ondanks de grote partijprogrammatische verschillen elkaar het woord te gunnen. Waar gaat dat heen? Twee uitersten in een college? Wie gaat daarbij aansluiten? D66 heeft Beter voor Rijswijk uitgesloten van samenwerking en daardoor lijkt een samenwerking tussen deze partijen uitgesloten.

Steeds vaker was het op de social media te zien. De jongeren van met name Beter voor Rijswijk en Onafhankelijk Rijswijk leken een klik te hebben gevonden. Mede ook door het (gedeeltelijk) terugtreden van Ed Braam (BvR) en Dick Jense sr. (OR) lijkt niets een nieuwe lente in de weg te staan. De zoon van Dick Jense had al aangegeven dat een samenwerking van de lokalo’s geen gekke gedachte zou zijn. Zelfs verkenner Sjaak van der Tak had in een interview met NPO1 programma ‘Met het ook op morgen’ gezegd dat er geluiden van twee partijen die een ‘lokaal pact’ met in de toekomst een mogelijke fusie waren te horen.

31 zetels impliceert dat een college van 16 zetels voldoende is. Nu lijkt het niet voor de hand te liggen dat een nieuw college het risico neemt van een magere meerderheid. De afgelopen vier jaar heeft laten zien, dat het overstappen van raadsleden naar andere partijen of die een eigen partij begonnen, meer regel dan uitzondering was.

Waar gaat deze verkennende ronde onder leiding van Van der Tak heen? Woensdag gaan we het weten. Beter voor Rijswijk heeft als grootste partij natuurlijk een streepje voor. D66 niet dus als ‘uitsluiter’. GroenLinks als coalitiegenoot ligt ook niet voor de hand met zulke uiteenlopende partijideeën. De coalitiepartijen, buiten D66 en GroenLinks om, zijn de SP, de VVD en Gemeentebelangen Rijswijk. De SP mocht van het landelijk bestuur in Rijswijk niet deelnemen en Gemeentebelangen kende een fors verlies van stemmen.

Blijven over Groen Links, de VVD en D66. Goed voor 13 zetels, niet genoeg voor een meerderheid. Zou Wij. mee willen besturen met de ‘landelijke ‘ partijen. Wellicht de PvdA? Je zet dan wel de grootste partij en de grote winst van de lokalo’s in de wind. Vinden de kiezers dat een juiste beslissing?

Maar wat dan wel? Een blok met de lokale partijen wellicht. Beter voor Rijswijk, Wij, Gemeentebelangen en Onafhankelijk Rijswijk. Goed voor 11 zetels. Ook geen gedroomde combinatie. Sleutelposities zijn er voor de VVD en het CDA. Een luisterend oor in de wandelgangen laat horen dat de landelijke ‘lokale’ partijen elkaar nog net niet de liefde hebben verklaard. En wellicht daarmee de lokalo’s volkomen op een zijspoor gaan zetten.

Het zou van een goed verkennerschap getuigen wanneer Van der Tak toch een opening kan vinden om een lokaal pact te sluiten met aansluiting van enkele ‘landelijke’ partijen. Of is een landelijk pact toch stabieler. Wie het weet, mag het zeggen? Een zware taak voor Van der Tak.

Woensdag gaan we de eerste poging zien welke kant er uit wordt gedacht. Rijswijk gaat een zware formatie tegemoet.