Rijswijks Dagblad | Larissa Bentvelzen wil brede en lokale steun

Larissa Bentvelzen wil brede en lokale steun

mainImage

Larissa Bentvelzen, fractievoorzitter van de grootste partij Beter voor Rijswijk, is woensdag begonnen met gesprekken met de Rijswijkse fracties. “Het waren allemaal constructieve gesprekken met een open houding van alle partijen”, zegt Bentvelzen tegen het Rijswijks Dagblad. “Ik laat nog even in het midden wat ik het liefst zou willen voor een college, maar ik wil wel graag een lokaal geluid meenemen in de nieuwe coalitie.” Haar eigen partij, die bij de vorige besprekingen buitenspel gezet werd, is de grootste partij én lokaal. Maar daar zal Bentvelzen het niet bij willen laten, ook mede gezien de meerderheid die ze daarbij nodig heeft. Zij heeft de keuze uit Wij. Rijswijk (zat al in de coalitie), Gemeentebelangen Rijswijk (ook bij vorige onderhandelingen buitenspel gezet), RijswijksBelang (programmatisch de meeste overeenkomsten) en Onafhankelijk Rijswijk.

Op het moment van het gesprek werden de verslagen van de gesprekken geschreven en wilde Bentvelzen, die bereid om als wethouder in de coalitie te gaan zitten, nog niet ingaan op mogelijke verbindingen van coalities. Eerder had zij in de media al aangegeven dat er verschillende mogelijkheden waren, maar niet ondenkbeeldig is het dat het CDA (met Johanna Besteman), D66 (wethouder Armand van de Laar) en VVD (wethouder Jorke van der Pol) daarbij zullen zitten. Samen met Beter voor Rijswijk zijn dat 16 zetels, niet genoeg voor een meerderheid. Wellicht dat een of twee kleinere lokale partijen gaan aansluiten.

Of GroenLinks zal willen samenwerken met Beter voor Rijswijk is zeer de vraag aangezien deze fractie heeft aangegeven verder te willen met het huidige college aangevuld met een grotere partij voor de vertrokken VVD. Bentvelzen: ”Ik wil een zo breed mogelijk draagvlak in de raad. Aantallen maken daarin niet perse wat uit, vertrouwen in elkaar wel.”

De verwachting van Bentvelzen is dat de tweede ronde van gesprekken, na overleg binnen haar partij en ook in de andere partijen, begin volgende week zal plaatsvinden.