Kan Den Haag nog wel 80.000 mensen opnemen?

3 November 2020, 15:58 uur
Politiek
mainImage

Is het absorptievermogen van de stad Den Haag op? Of is het nog mogelijk om 80.000 mensen, de voorziene groei tot 2040, in de stad op te nemen? Of heeft dat te grote gevolgen voor de leefbaarheid, de bereikbaarheid, het onderwijs, de sociale voorzieningen, de economie, de woningvoorraad, kortom op het huidige voorzieningenniveau? 

Volgens fractievoorzitter Richard de Mos van Hart voor Den Haag/Groep de Mos, die die vragen stelt, is het hoog tijd dat er in Den Haag een volwassen discussie wordt gevoerd over de vraag hoeveel bevolkingsgroei de stad nog aan kan. Hij verwijst daarbij naar een motie van de PVV vorige maand in de raad over 'het tegengaan van bevolkingsgroei tot beleid te maken', die volgens hem leidde tot een enorme en ongekende  polarisatie. "Maar, of we het nu leuk vinden of niet, bevolkingsgroei en de gevolgen daarvan zijn een onderwerp dat we bij de horens moeten vatten."

De mogelijke groei van Den Haag met 80.000 mensen ('de grootte van stad Schiedam') heeft hoe dan ook grote gevolgen voor alle inwoners van de stad, zo stelt hij dinsdag bij de aankondiging van zijn motie. Hij wijst daarbij onder andere op de woningnood in Den Haag 'waar welhaast niet tegenop te bouwen is'. "Onbalans in de bevolkingssamenstelling, het gebrek aan sociale cohesie en een steeds verder onder druk komende leerbaarheid tart de al vele zwakke wijken in ons land, en in onze stad. De vraag of Den Haag deze bevolkingsgroei aan kan is meer dan gerechtvaardigd'. Want een ongebreidelde groei van het aantal inwoners 'heeft (ernstige) gevolgen heeft voor de huidige inwoners, zowel autochtoon als allochtoon'.

In zijn motie Maak beleid Bevolkingsgroei verzoekt hij daarom het college bevolkingsgroei - en de gevolgen daarvan - tot beleid te maken en om inzichtelijk te maken welke beleidskeuzes hierbij gemaakt kunnen worden.