Hoezo openbaarheid van bestuur?

17 February 2021, 09:53 uur
Politiek
mainImage

In Nederland bestaat al sinds jaar en dag de Wet openbaarheid van bestuur. Iedereen kan op grond van die wet informatie opvragen bij bijvoorbeeld de gemeente Den Haag over zaken waarvan hij of zij meer zo niet alles van wil weten. 

Een beroep op de Wob wordt bijvoorbeeld ook gedaan door raadsleden, die bepaalde stukkenn van het college alsnog willen inzien. In de raad is al meerdere malen gesproken en geklaagd over de manier waarop de gemeente omgaat met die Wob-verzoeken. Volgens meerdere fracties reageert het stadsbestuur veels te traag op die verzoeken.

Woensdag komt raadslid Robert Barker van de Partij van de Dieren andermaal met zo'n voorbeeld naar buiten. Twee jaar, 8 maanden en 9 dagen wacht blijkbaar Jack Verduyn Lunel al op de documenten die hij via een Wob-verzoek bij de gemeente heeft opgevraagd. Zijn verzoek gaat over de bomen in de Scheveningse Bosjes waarvan er vele zouden sneuvelen voor de beoogde uitbreiding vanj Madurodam.

Een van de vorige colleges heeft blijkbaar juridisch bindende afspraken gemaakt over de uitbreiding van Madurodam, valt te lezen in de vragen  van Barker aan het college. Jack Verduyn Lunel wilde weten hoe dat dan wel precies zat en deed een Wob-verzoek. Die aanvraag bleek het begin van een volgens Barker 'ellenlang juridisch getouwtrek met de gemeente'. "De gemeente maakt haast met de plannen om het bos bij Madurodam te kappen, maar weigert al jaren transparant te zijn over hoe de besluitvorming is gegaan. Het heeft er alle schijn van dat de gemeente wat te verbergen heeft", aldus de PvdD-fractievoorzitter.

Hoewel Verduyn Lunel in juni 2019 gelijk kreeg van de bezwarencommissie na zijn klacht dat hij nog steeds geen informatie had, liggen de stukken nog steeds niet op zijn deurmat, zo meldt het raadslid. Hij vindt dat de gemeente onbehoorlijk handelt en blijkbaar 'lak heeft aan de wettelijke termijn die voor de beantwoording van een Wob-verzoek staat'.

De Wob-procedure heeft aan dat 'het bestuursorgaan beslist zo spoedig mogelijk op het verzoek om informatie. Uiterlijk moet hij dit doen binnen vier weken vanaf de dag na de ontvangst van het verzoek. Deze termijn kan het bestuursorgaan verlengen met maximaal vier weken'.