Herontwikkeling Binckhorst met veel horten en stoten

24 November 2020, 16:23 uur
Politiek
mainImage

De herontwikkeilng van de Binckhorst van industrieterrein tot woon-werkwijk gaat niet bepaald zonder horten en stoten. Al vergadering na vergadering staan een groot deel van de gemeenteraad en het college tegenover elkaar met hoe het eigenlijk allemaal moet gaan. Elke week is er wel een fractie die zich uitroept tegen niet alleen de plannen van het stadsbestuur maar zeker ook tegen de manier waarop dat zaken wil doordraven, zoals de raadsleden stellen.

Het brede protest bracht HSP-raadslid Peter Bos dinsdag tot de constatering op twitter 'heel gaaf dat er brede steun is voor behoud werkgelegenheid in de Binckhorst. Van Hart voor Den Haag/Groep de Mos tot de Partij voor de Dieren'. Voor Bos is de situatie duidelijk: 'Het college draaft als een blind paard door met woningbouw zonder oog te hebben voor het karakter'. De HSP-er zal woensdag niet de enige zijn die met moties gaat komen, in zijn geval over het behoud van de iconische Binckhorsthaven.

Hij vindt voor zijn kritiek een welwillend oor bij PvdD-fractievoorzitter Robert Barker. Die kondigde dinsdag na een bezoek aan het gebied en gesprekken met ondernemers aan dat 'er veel mis gaat en dat de gemeente zijn oren laat hangen naar projectontwikkelaars. Die hebben het voor het zeggen en de gemeente laat ze begaan'.

Hij doelt daarbij onder meer op de gang van zaken rond de asfaltfabriek. Doordat de gemeente niet voldoende rekening hield met stankoverlast kwam de bouw van 2400 woningen in het geding. "Door handjeklap met de eigenaar is de gemeente weer tientallen miljoenen kwijt voor de noodzakelijke verhuizing van de fabriek."

Barker is ook totaal niet tevreden over hoe de gemeente lijkt om te gaan met kleinere bedrijven. Die moeten weg voor (sociale) woningbouw, maar worden nauwelijks betrokken bij de plannen 'en hebben geen idee waar zij straks naartoe kunnen’. Maar ook met de sociale woningbouw zelf gaat het helemaal niet goed aldus de PvdD. De gemeente staat volgens de fractie toe dat een deel van de sociale huurwoningen op termijn weer kan worden doorverkocht, en dus als sociale woning verdwijnt. "Via slimme contractjes komen grote ontwikkelaars onder afspraken uit. Zo bepalen zij uiteindelijk wat er gebeurt op de Binckhorst", aldus Barker die met een voorstel komt om de huurwoningen wel sociaal te houden.