GroenLinks stelt veel post-coronavragen

7 April 2020, 10:01 uur
Politiek , Algemeen
mainImage
Fractievoorzitter GroenLinks Rijswijk: Marieke Alberts

“Vanwege de uitbraak van corona, bevinden we ons in een crisis.” Dat meldt de Rijswijkse fractie van GroenLinks “De maatregelen van de afgelopen weken zijn vooral gericht op de korte termijn; om deze crisis te beteugelen en te voorkomen dat mensen direct in de problemen komen. Maar de effecten van deze crisis zullen we zeker ook op lange termijn gaan voelen.”

GroenLinks heeft het college met schriftelijke vragen gevraagd om alvast na te denken over een strategie voor de langere termijn. Om alvast plannen te gaan maken voor de gevolgen van de ‘intelligente lockdown’. “Door de coronacrisis kwam er ook op het Rijswijkse college veel af. We hebben daarom het college de tijd en ruimte gegeven om maatregelen te kunnen nemen en een weg te vinden in deze voor iedereen nieuwe situatie. geïnformeerd over de getroffen maatregelen en een update gegeven op de verschillende beleidsterreinen. Deze gaan vooral in op de kortetermijnontwikkelingen in de Rijswijkse samenleving. Inmiddels vinden we het tijd om meer helderheid te krijgen over de (midden)langetermijneffecten. Daarom hebben we de volgende vragen:”

WONEN EN LEEFOMGEVING
1. De minister en de gezamenlijke verhuurdersorganisaties hebben aangegeven tijdens de coronacrisis geen mensen uit hun huis te zetten. Het is te verwachten dat aan het einde van de crisis er alsnog problemen ontstaan voor deze specifieke groep mensen. Heeft het college contact met de woningbouwverenigingen in Rijswijk over deze groep mensen en is de gemeente bereid om samen met de corporaties oplossingen te verkennen? Bent u bereid als de afspraken om tijdelijk geen huisuitzettingen te doen aflopen, deze afspraken in Rijswijk te verlengen en voor hoe lang?
2. In een Kamerbrief heeft de minister laten weten dat de inwerkingtreding van de omgevingswet i.v.m. de coronacrisis is uitgesteld en dat een nieuwe datum volgt. Hebben de betreffende ambtenaren voldoende informatie en mankracht om de wijziging door te voeren? Worden de huidige processen wel doorgezet teneinde goed voorbereid naar de nieuwe datum te werken?

ONDERWIJS
3. Voor de leerlingen, die thuis geen plek hebben om te werken, geen computer hebben of niet de hulp krijgen die ze nodig hebben, geldt dat hoe langer dit duurt, hoe groter hun achterstand wordt. Ter voorkoming van deze achterstanden: a. Hoeveel dagen duurt het binnen de huidige procedures na het aanvragen van een computer voor onderwijs op afstand voordat die computer in gebruik genomen is? Wat doet het college eraan om de bureaucratie hierin te verminderen en de procedure te versnellen? b. Bent u bereid om de gemeentelijke computerregeling (tijdelijk) te versoepelen zodat gezinnen die het nodig hebben maar wellicht niet aan alle eisen voldoen toch een computer kunnen aanschaffen via de regeling? c. Hoe gaat u ervoor zorgen dat Rijswijkers die minder taal- of digitaal vaardig zijn weten waar ze terecht kunnen voor hulp? Bent u bereid om hier voor de computerregeling extra aandacht aan te besteden?
4. Hoe kan de gemeente de Rijswijkse scholen ondersteunen in het bijspijkeren van de achterstanden na de crisis?
5. Bent u, naast uw contacten met de Stichting Rijswijkse Kinderopvang (SRK), ook in contact met andere opvanglocaties? Hoe schatten de diverse opvanglocaties in Rijswijk de kansen in dat ze na het opheffen van de maatregelen de kinderopvang kunnen blijven leveren zoals ze dat deden voor de crisis?

WELZIJN EN CULTUUR
6. Hoe schat u in dat de Rijswijkse cultuurinstellingen door deze crisis komen? Moeten de instellingen contributies of ticketgeld terugbetalen? En zijn zij voldoende in staat om hun personeel te kunnen betalen? Is er, naast het contact met de vier grote cultuurinstellingen, ook contact met de kleinere, andere instellingen?
7. Lukt het Welzijn Rijswijk om via telefonisch contact alle bezoekers en vrijwilligers in beeld te krijgen en te houden? Wat zijn de verwachtingen van het welzijn van de bezoekers na de crisis? Hoe kan de gemeente Welzijn Rijswijk hierin ondersteunen?
8. Dat welzijn belangrijk is, komt in deze crisis duidelijk naar voren. Waarom heeft het college ervoor gekozen het raadsvoorstel Brede Welzijnsnota nu niet belangrijk genoeg te vinden voor besluitvorming en deze naar achteren geschoven?

SOCIAAL DOMEIN
9. Heeft u al zicht op de vertragingen die zijn ontstaan in de WMO-aanvragen? Nu een keukentafelgesprek niet mogelijk is, is het mogelijk om indicaties telefonisch te verstrekken? Bent u bereid om coulant te zijn bij het accepteren van facturen waar nog geen beschikking van is afgegeven? Hoe kan de gemeente bijdragen aan het voorkomen dat op lange termijn door gebrek aan huishoudelijke hulp vervuiling en/of eenzaamheid optreedt?
10. Bent u bereid om coulanter om te gaan met de toegang tot schuldhulp? Bent u bereid om de coulance-periode langer te laten duren dan de ‘ lockdown-maatregelen’? Hoeveel langer?

VLUCHTELINGEN
11. In grote delen van de wereld, waaronder vluchtelingenkampen, is afstand houden helemaal geen optie. Steunt u, net als GroenLinks, de oproep van Nederlandse artsen om vluchtelingen op de Griekse eilanden in veiligheid te brengen, zie https://www.sosmoria.eu/? Zo nee, waarom niet?
12. Voor minder welvarende gebieden in de wereld hakt de coronacrisis er veel harder in dan in onze welvarende gemeente. De kans is groot dat daardoor het aantal vluchtelingen in de komende jaren zal gaan toenemen. Bent u bereid, dat wanneer die vraag er is, hulp te bieden aan vluchtelingen?

PARTICIPATIE
13. Er zijn veel mooie initiatieven in de stad. Heeft de gemeente een beeld van al deze initiatieven? En hoe brengt de gemeente deze initiatieven bij inwoners in beeld?
14. Doordat het niet mogelijk is om fysiek bij elkaar te komen, kunnen bepaalde vormen van participatie niet plaatsvinden. Voor welke projecten binnen de gemeente Rijswijk geldt dat het participatietraject, zolang de coronamaatregelen van kracht zijn, niet of niet volledig kan worden doorlopen? Wat doet u eraan om bij deze projecten toch tot een gedragen voorstel te komen?
15. Onderdeel van het komen tot een concept Regionale energiestrategie (RES) is lokale consultatie. Welke activiteiten in het kader van deze consultatie in Rijswijk zijn komen te vervallen of uitgesteld? Wat zijn daarvan de gevolgen? Welke stappen neemt het college om invulling te geven aan participatie op lokaal niveau richting de RES 1.0?
16. Ook groenparticipatie wordt getroffen door de coronamaatregelen. Zo is voor Boomfeestdag de boom wel geplant, maar ging het feest niet door. Wat zijn de effecten van de crisis op groenparticipatie zolang de coronamaatregelen van kracht zijn en hoe zal het daarna vorm krijgen?