Geldt voor krakers hetzelfde als voor huurders?

29 January 2021, 16:08 uur
Politiek
mainImage

De Haagse fracties van SP en HSP zijn andermaal op ramkoers met een van de Haagse woningcorporaties. Was het eerder deze maand dat de twee geen goed woord overhadden voor Staedion dat slechts uit zou zijn op sloop in de Dreven, Gaarden en Zichten alsmede bij woningen in de Heesterbuurt en geen oog had voor de 'best wel mogelijke renovatie', dit keer moet Haag Wonen het ontgelden bij de partijen.

Aanleiding is de situatie rond een pand van de corporatie aan de Pletterijstraat. Dat is begin september vorig jaar gekraakt terwijl Haag Wonen naar eigen zeggen een aannemer had ingepland om de woning in september op te knappen voor een groot gezin dat al lang op de wachtlijst staat voor een sociale huurwoning.

De actie van de krakers maakte dat allemaal onmogelijk, zij zitten nog steeds in de woning en hebben de fracties en de Bond Precaire Woonvormen nu ingeschakeld om te voorkomen dat zij uit het pand worden gezet. SP en HSP wijzen daarbij op een eerder in de raad aangenomen motie dat er tijdens de pandemie geen 'huurders' op straat worden gezet.

Nu gebeurt dat naar de letter van de motie ook niet, want er wordt geen huur betaald voor het gekraakte pand. En, zo geeft een woordvoerder van Haag Wonen aan, het gaat hier om een strafbaar feit. Wij zetten inderdaad geen huurders uit, tenzij er heel uitzonderlijke situaties zijn. Maar, hier gaat het dus om krakers.

In december hebben wij, zo geeft de woordvoerder aan, afspraken gemaakt met de krakers en hun advocaat dat zij 1 februari uit de woning zijn opdat de aannemer zoals we hebben gepland op 2 februari kan beginnen met de verbouwing van het pand om de bewoning voor het wachtende grote gezin gereed te maken.

De krakers weigeren echter de volgens Haag Wonen de met hen gemaakte afspraken na te komen. Wel hebben ze inmiddels aangegeven dat ze 'best bereid zouden zijn een huurovereenkomst' voor de door hen gekraakte woning aan te gaan, iets wat Haag Wonen ziet als beloning voor niet te tolereren gedrag. Want, 'inwoners van Den Haag wachten jaren op een sociale woning en dan zouden we krakers opeens voorrang geven... ' Dat is in de ogen van de corporatie het belonen van crimineel gedrag, aangezien kraken wettelijk verboden en een strafbaar feit is.

Wat Haag Wonen ook enorm steekt in het proces is het feit dat door betrokkenen, volgens de woordvoerder de Bond Precaire Woonvormen, een medewerker van de corporatie die bij de zaak is betrokken, met naam en toenaam en telefoonnummer online heeft gezet. De betrokken medewerker wordt daarop nu zelfs ook privé lastig gevallen, onacceptabel volgens de corporatie waarmee 'een grens is overschreden'