Een betaalbaar waterschap, dat wil iedereen

16 March 2019, 12:09 uur
Politiek
mainImage

‘De AWP zorgt ervoor dat Delfland beter betaalbaar wordt en blijft voor huishoudens,’ zegt Frans van Kasteren uit de wijk Vrijenban uit Rijswijk, financieel specialist en kandidaat nummer 5 op de kieslijst voor de Algemene Waterschapspartij Delfland – niet politiek, wel deskundig. 

‘De belastingen voor huishoudens mogen de komende vier jaar niet stijgen.  
Langlopende leningen lossen we volledig af met eigen liquide middelen.  
Alleen projecten starten die slim en sober zijn opgezet.  
Als je dit doet, dan wordt Delfland weer beter betaalbaar voor huishoudens,’ zegt Frans van Kasteren. 

Hoe wordt Delfland beter betaalbaar voor huishoudens? 

1. De belastingen voor huishoudens mogen de komende vier jaar niet stijgen 
Frans van Kasteren vindt dat huishoudens te veel belasting betalen aan waterschap Delfland. Delfland is met stip het duurste waterschap van Nederland. Huishoudens betalen al gauw meer dan 100 euro meer dan andere waterschappen in Zuid-Holland.  

Frans geeft aan dat dit belastingprobleem op de korte termijn voor een klein deel kan worden opgelost door de lasten eerlijker te verdelen tussen huishoudens en bedrijven en dat dit eenvoudig te regelen is bij de watersysteemheffing. Het resultaat is dat de waterschapsbelasting voor huishoudens niet zal stijgen de komende vier jaar als het aan de AWP ligt.  Dit geldt voor de zuiveringsheffing als voor de watersysteemheffing.  

Op de lange termijn dient er een herziening plaats te vinden van het huidige belastingsysteem. Er dient beter rekening te worden gehouden het met belang van huishoudens (bij de watersysteemheffing) en wie vervuilt (bij de zuiveringsheffing) dan nu het geval is. 

2. Langlopende leningen lossen we volledig af met eigen liquide middelen 

Ook vindt hij dat waterschap Delfland te veel geld heeft geleend. Daardoor heeft Delfland nu een grote schuldenberg. De rente voor nieuwe langlopende leningen zal nog een tijd laag blijven, maar daarna wellicht stijgen. Frans geeft aan dat dit schuldenprobleem het best kan worden opgelost door langlopende leningen af te lossen met eigen liquide middelen. Delfland gaat hierdoor elk jaar miljoenen minder rente betalen aan banken. Dit levert in de komende periode helaas nog geen geld op, maar wel vanaf 2023. Er is namelijk een heel pakket leningen met een lange looptijd. De eerste langlopende leningen lopen af na 2022. Deze leningen willen we dan boetevrij aflossen met gespaard geld op de bank. 

Vanaf 2016 is Delfland al gestart met het opzij leggen van liquide middelen om dat mogelijk te maken op dringend verzoek van de AWP. Dat willen we de komende periode continueren om voldoende liquide middelen te hebben om vanaf 2023 aflopende leningen 100% af te lossen zonder boeterente om zo naar een houdbare schuldenpositie toe te werken (verhouding schuldenlast/jaarlijkse inkomsten maximaal 200%). Door toe te werken naar een houdbare schuld zullen de jaarlijkse rentelasten voor Delfland op termijn met miljoenen euro’s versneld afnemen vanaf 2023.  

Na het aflossen van voldoende langlopende leningen kan het spaargeld, dat nu elk jaar opzij wordt gelegd, ingezet worden voor het termijn vernieuwen van zuiveringsinstallatie en het verbeteren van het assetmanagement. Daar is op termijn ook veel geld voor nodig is. 

Door deze twee problemen op te lossen wil de AWP de kosten van het hoogheemraadschap beter betaalbaar maken voor huishoudens.  

Hoe blijft Delfland beter betaalbaar voor huishoudens? 
 
3. Alleen projecten starten die slim en sober zijn opgezet 

Om het waterschap betaalbaar te houden, wil de AWP alleen projecten starten die sober en slim zijn opgezet door Delfland. Een voorbeeld van een project waar dat nu niet het geval is, is het pilotproject Zoetwaterfabriek op De Groote Lucht in Vlaardingen, dat begin 2019 ter goedkeuring is voorgelegd aan de Verenigde vergadering. Op de rioolwaterzuivering De Groote Lucht in Vlaardingen wordt het afvalwater van Schiedam, Maassluis en Vlaardingen nu gezuiverd en vervolgens geloosd op de Nieuwe Waterweg.  

Delfland is van plan om het gezuiverde rioolwater (‘effluent’), zoals dat nu vanuit De Groote Lucht op de Nieuwe Waterweg wordt geloosd, voor een klein deel (25%) extra na te zuiveren. Dat extra gezuiverde effluent wordt dan vanaf 2021 gebruikt om de Krabbenplas door te spoelen zodat de blauwalg geen kans krijgt om een hoge dichtheid te bereiken. Delfland noemt dat de Zoetwaterfabriek. Met het principe van de Zoetwaterfabriek is de AWP het geheel eens maar de kosten zijn nu nog veel te hoog. ‘Wij willen voorkomen dat de waterschapsbelasting omhoog moet om de jaarlijkse extra kapitaallasten als gevolg van dit pilotproject te kunnen dekken!’ zegt Frans van Kasteren. 

Delfland had in 2015 afgesproken dat de Zoetwaterfabriek 4,1 miljoen euro zou mogen kosten. ‘Inmiddels is die raming gestegen naar 5,6 miljoen euro plus nog 2,3 miljoen voor een extra zandfilter. Dat is bijna twee keer zoveel als eerst geraamd en gewoon heel veel geld! Verder is de Zoetwaterfabriek niet uit te breiden zonder weer opnieuw een grote investering. De Zoetwaterfabriek moet volgens de plannen in 2021 worden gebouwd. Verschillende partijen in het Algemeen Bestuur vroegen om een zogenoemde “gate review”, zoals Rijkswaterstaat dat ook doet voor grote projecten. Het college van Delfland wilde haast maken en vond een extra review niet nodig. De AWP heeft tegen dit projectvoorstel gestemd, omdat er nog steeds technieken worden ontwikkeld, die straks ook goedkoper zullen zijn dan deze dure prototypes. In dit geval is haastige spoed niet goed volgens de AWP! 

De AWP stelt nu voor om een pauze in te lassen tot na de waterschapsverkiezingen op 20 maart. ‘Er lopen elders in het land proeven met het verder zuiveren van gezuiverd afvalwater; wie weet komen daar nog mooie besparingen uit voort. 

De AWP Delfland doet mee aan de verkiezingen onder de naam: AWP –niet politiek, wel deskundig. Frans van Kasteren uit de wijk Vrijenban uit Rijswijk  staat op nummer 5.  
De AWP is een landelijke partij die alleen meedoet aan de waterschapsverkiezingen.