Aanpak leefbaarheid en veiligheid kwestie van lange adem

9 December 2020, 19:32 uur
Politiek
mainImage

Omdat de leefbaarheid en de veiligheid al jaren ernstig onder druk staan in de gebieden als Zevensprong/Weimarstraat, de Jan Luykenlaan/Van Baerlestraat, het Kaapseplein en Duindorp trekt de gemeente 6 miljoen euro uit om die delen van de stad er weer structureel bovenop te krijgen.

De focus ligt daarbij op het verbeteren van de fysieke en sociale veiligheid, juist op de langere termijn. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een integrale, langjarige aanpak van 8 tot 10 jaar het meest effectief is, waarbij fysieke investeringen en investeringen in veiligheid en economie gecombineerd worden met een sociale aanpak. 

Het is volgens wethouder Martijn Balster, die woensdag met de plannen naar buiten kwam, van belang dat 'om tot duurzaam herstel te komen in deze complexe gebieden, we ons niet blind staren op symptoombestrijding en snelle resultaten. We pakken de problemen bij de oorzaak aan en investeren langdurig in deze gebieden, waarbij maatregelen op het gebied van armoedebestrijding, werkgelegenheid, leefbaarheid en veiligheid hand in hand zullen gaan'.

Van groot belang is daarbij dat er geen sprake is van plannen die door de gemeente worden bedacht en opgelegd, het top-down principe, maar dat er juist met partners in de wijk, zoals bewoners en ondernemers,  wordt gekeken naar en gewerkt aan oplossingen. “Daarom zijn we blij met de brede steun van bewoners uit de gebieden voor de robuuste aanpak. Zij weten namelijk het beste wat er speelt in de wijk en we hebben hun betrokkenheid nodig voor een succesvolle uitvoering”, stelde Balster.

Voor Duindorp zijn al eerder onderzoeken gedaan naar oplossingen en ligt er inmiddels een plan. Dat voorziet er in, zo geeft stadsdeelwethouder Anne Mulder aan, dat 'we samen met de Duindorpers aan de slag gaan om te zorgen dat alle instanties en de bewoners elkaar goed weten te vinden, nieuwkomers en gevestigde Duindorpers meer in contact komen, problemen worden aangepakt en waar nodig streng wordt gehandhaafd.”