Rabobank levert bijdrage aan gezonde voeding

12 November 2019, 06:34 uur
Ondernemen
mainImage
Rabobank
Lekker, gezond en duurzaam eten in de zorg draagt bij aan een sneller herstel, verbeterde gezondheid én kwaliteit van leven

Zorginstellingen uit de regio Den Haag en het Westland zetten vanaf maandag 2 december samen de beweging in naar beter eten. Ze starten op deze datum officieel met Duurzaam en Gezond aan Tafel. Met dit landelijk beproefde programma bieden Diverzio, de Rabobank en partners ondersteuning aan zorginstellingen die werk willen maken van een hogere maaltijdtevredenheid, minder voedselverspilling, lagere kosten én meer duurzaam inkopen. Het programma is bedoeld voor regionale ziekenhuizen, verpleeghuizen, GGZ-instellingen (intramuraal) en gehandicaptenzorgorganisaties.

Lekker en gezond eten kan in de zorg het goedkoopste en meest smakelijke medicijn zijn. Dat heeft het programma Duurzaam en Gezond aan Tafel de voorbije jaren al in een aantal Nederlandse provincies en regio’s bewezen. Directeur Koen Nouws Keij van Diverzio beseft dat het eten in de zorg op veel plaatsen nog beter kan: “Wanneer 30 tot 40 procent van de maaltijden in de afvalbak belandt is dat een teken dat er iets niet goed gaat”, stelt hij. “Tegelijkertijd zie je dat in de zorg een kwart van de ouderen ondervoed is. Wij horen verhalen van bewoners en cliënten die het eten niet lekker vinden maar óók van zorgorganisaties die hun maaltijdvoorziening niet goed voor elkaar krijgen.” Duurzaam en Gezond aan Tafel laat zien hoe alle betrokken partijen het samen ánders kunnen doen.

Met een integrale aanpak blijkt een duurzame en gezonde zorgmaaltijd juist goedkoper te zijn. Niet voor niets is directievoorzitter Renata Brabander van Rabobank Regio Den Haag verheugd met het programma: “Rabobank zet zich wereldwijd in om een bijdrage te leveren aan gezonde voeding die duurzaam is geproduceerd. Daarnaast stimuleren we het tegengaan van voedselverspilling. Ik vind het geweldig om samen met Diverzio aan de slag te gaan om zorginstellingen in onze regio te helpen om nog bewuster om te gaan met voeding als onderdeel van hun zorg. Zodat de clienten voedzamer en lekkerder eten, en de verspilling en kosten omlaag gaan.”  

Gezond, vitaal en duurzaam

Lekker, gezond en duurzaam eten in de zorg draagt bij aan een sneller herstel, verbeterde gezondheid én kwaliteit van leven. Cliënten hebben een hogere levensverwachting, het aantal ligdagen neemt af en ondervoeding wordt voorkomen. Het zorgt bovendien voor vitale medewerkers. “Voeding vormt een zeer belangrijk aspect van onze dagelijkse zorg”, zo vertelt directievoorzitter Carina Hilders van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. “Graag delen we onze ervaringen met andere instellingen in de regio en gaan we gezamenlijk nog meer stappen zetten om ons eten en drinken nog duurzamer en gezonder te maken.”

Dat gebeurt met een programma, waar al door méér dan 100 zorginstellingen is deelgenomen. Dat de aanpak werkt blijkt bijvoorbeeld uit de toegenomen maaltijdtevredenheid. Gemiddeld wordt de maaltijd ná het programma gewaardeerd met een 8 of hoger. Daarbij komt het terugdringen van de voedselverspilling met gemiddeld 15 procent én een kostenbesparing tot wel 50.000 euro. Bovendien staan er een kwart méér duurzame producten op het menu.

Leren van elkaar

De deelnemers aan ‘Duurzaam en Gezond aan Tafel’ gaan elk op hun eigen manier aan de slag. Ze leren van elkaars ervaringen, delen hun kennis en kunde en werken zo inspirerend en motiverend voor elkaar.  Zo maken ze binnen een jaar grote stappen in het verbeteren van het eten en drinken voor hun patiënten, cliënten en personeel. Ze leren de kwaliteit, smaak en maaltijdbeleving te verbeteren en duurzamer in te kopen, maar óók  de kosten beheersbaar te houden of zelfs te besparen én hoe ze minder voedsel verspillen. Het programma bestaat uit een reeks masterclasses, persoonlijke ondersteuning en coaching. Met hulp van een online dashboard wordt er praktijkonderzoek uitgevoerd en een verbeterplan opgesteld.

Programmastart

Het programma start 2 december met een kick-off bijeenkomst. Deze vindt plaats bij het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. Daar wordt dan een geanimeerd programma verzorgd voor deelnemende zorgorganisaties: zowel bestuurders, directies, facilitairmanagers. Inkopers als hoofden voeding en keuken. Ook programmapartners en geïnteresseerde zorgorganisaties zijn dan welkom. In deze bijeenkomst komen zowel deelnemers, zorgbestuurders als bijzondere gasten uit het bestuur, de politiek, de foodsector en stakeholders in de zorg aan bod.

De masterclasses lopen van januari tot en met september 2020. Duurzaam en Gezond aan Tafel biedt plaats voor maximaal 15 zorginstellingen. In overleg met de betrokken Rabobanken bestaat voor de  zorgorganisaties de mogelijkheid om  voor een gereduceerd tarief mee te doen. Geïnteresseerde instellingen kunnen zich aanmelden via [email protected] . Méer informatie is te vinden op de website www.duurzaamengezondaantafel.nl

Duurzaam en Gezond aan Tafel in de regio Haaglanden is een gezamenlijk initiatief van Diverzio, de RabobankenRegio Den Haag, Bollenstreek, Leiden-Katwijk, Westland en Zuid Holland Midden. Het programma wordt mogelijk gemaakt in samenwerking met Diagnose Voeding en Gezondheid, Food First Network, NEVI, Academie voor Gastronomie en Care Culinair.