‘Echtscheiding is maatwerk’

5 September 2019, 07:59 uur
Ondernemen
mainImage
Marieke Morshuis

Op 15 september 1796 werd in Nederland de eerste echtscheiding uitgesproken. Deze datum heeft de branchevereniging aangehouden om sinds 2010 de tweede vrijdag in september tot de ‘Landelijke Dag van de Scheiding’ uit te roepen. Daarna is deze dag een ware traditie geworden.

De ‘Landelijke Dag van de Scheiding’ vindt dit jaar plaats op vrijdag 13 september, waarbij iedereen ook bij GMW advocaten op een laagdrempelige wijze kan langskomen om zonder enige verplichting informatie in te winnen over echtscheidingen. GMW advocaten, dat zeven advocaten op het gebied van familierecht in huis heeft, opent op deze dag vanaf 9.00 uur haar deuren. U kunt een afspraak maken voor een vrijblijvend adviesgesprek van 30 minuten.

In aanloop naar de ‘Landelijke Dag van de Scheiding’ ging onze redactie op bezoek bij advocate Marieke Morshuis van GMW advocaten, die gespecialiseerd is in familie- en erfrecht. Er volgde in het fraaie kantoor van GMW advocaten aan de Scheveningseweg nummer 52 in Den Haag een boeiend en interessant gesprek, waarbij diverse facetten van een echtscheiding aan de orde kwamen.

Autoriteit

Marieke Morshuis is een autoriteit op het gebied van familie- én erfrecht. De Haagse advocate zit op 12 september aanstaande bijna dertig jaar in het vak. Zij begon met een algemene praktijk, waarna Marieke Morshuis zich al snel specialiseerde in het familierecht en zo’n 20 jaar geleden ook in het erfrecht.

“Dit is een perfecte combinatie”, vertelt Marieke Morshuis. “Deze rechtsgebieden sluiten goed op elkaar aan. Het is een boeiend vak en heel divers. Iedere zaak is anders. De ene keer heb je te maken met een getrouwd stel met een koopwoning. Het andere moment zit er een ondernemer bij je aan tafel of krijg je te maken met een nalatenschap met onroerend goed in het buitenland. Ik bied in juridisch opzicht graag de helpende hand om cliënten door een moeilijke en vaak emotionele periode heen te loodsen. Een goede en adequate begeleiding bij de echtscheiding blijkt essentieel om ex-partners een goede start te laten maken na een scheiding zodat ieder daarna weer een eigen leven kan opbouwen”.

Zaken

Eén op de drie huwelijken strandt voortijdig. “Bij een echtscheiding moet veel worden geregeld”, reageert Marieke Morshuis. “Dan denk ik bijvoorbeeld aan de berekeningen voor de kinder- en partneralimentatie en het verdelen van het vermogen. Bij een ondernemer is een echtscheiding nog veel gecompliceerder. Je moet, afhankelijk van de huwelijksvoorwaarden, het bedrijf gaan verdelen. De alimentatieberekening is bij een ondernemer vaak ingewikkelder dan bij iemand in loondienst. Het kan bijzonder complex zijn. Aan de andere kant maakt dit mijn werk als advocate boeiend en veelzijdig”.

Testament

Het erfrecht ligt dichtbij het familierecht. In het kader van een echtscheiding zal een advocaat de betrokkenen ook wijzen op erfrechtelijke gevolgen. “Het is belangrijk om goed over een eventueel nieuw testament na te denken”, zegt Marieke Morshuis. “Als sprake is van een echtscheiding waar kinderen bij betrokken zijn, kan het van belang zijn om in het testament een bewindvoerder aan te stellen over het door de kinderen te erven vermogen, zodat niet de ex-echtgenoot, maar een derde (de bewindvoerder) het vermogen van de kinderen beheert”.

Expats

Marieke Morshuis: “Ons kantoor begeleidt veel internationale echtscheidingen van expats in Nederland, maar ook van Nederlanders die in het buitenland wonen. We skypen en bellen zodoende veel met expats als ze in het buitenland wonen. Een internationale echtscheiding kan extra gecompliceerd zijn. Mensen wonen bijvoorbeeld in Nederland, maar zijn in het buitenland getrouwd waar ook de kinderen zijn geboren en zijn bijvoorbeeld weer van plan te verhuizen naar het buitenland. Je moet echt gespecialiseerd zijn om hen goed te kunnen adviseren. Soms wordt geadviseerd de echtscheidingsprocedure niet in Nederland, maar in het buitenland op te starten omdat het recht van een ander land gunstiger is. Dit hangt mede af van de nationaliteit van partijen en van de woonplaats van betrokkenen”.

Samen

Het gebeurt ook dat man en vrouw samen voor een echtscheiding bij GMW advocaten komen. “Van belang is dan wel dat partijen het met elkaar eens zijn”, stelt Marieke Morshuis. “Als je er samen uitkomt, kun je de afspraken vastleggen in een echtscheidingsconvenant. Dat is een goede zaak. Er hoeft dan geen eindeloze echtscheidingsprocedure te worden gevoerd. Mochten er kinderen zijn, zorg dan dat ze niet de dupe worden. Probeer samen een goed ouderschapsplan op te stellen”.

Nieuwe wet

Er komt een nieuwe wet aan die de partneralimentatie in tijd beperkt. De hoofdregel van de nieuwe wet is dat de duur van de verplichting tot betaling van partneralimentatie wordt beperkt (van nu 12 jaar) tot de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van vijf jaar. Daar zijn wel weer uitzonderingen op, die te maken hebben met de leeftijd van de kinderen en met de duur van het huwelijk in combinatie met de leeftijd van de ontvanger van de alimentatie. “Deze nieuwe wet speelt in op de huidige tijdsgeest”, reageert Marieke Morshuis. “Voorheen was er vaak sprake van een oud rollenpersoon waarbij de man werkt en de vrouw vooral voor de kinderen zorgt. Toen was de alimentatie onbeperkt in tijd, later beperkt tot 12 jaar. Van vrouwen mag men nu verlangen dat zij ook aan het arbeidsproces deelnemen. Het is niet meer vanzelfsprekend dat 12 jaar lang alimentatie betaald moet worden”.

Vermogen

Afhankelijk van de huwelijkse voorwaarden, zal bij een echtscheiding ook vermogen verdeeld of verrekend moeten worden. Als partijen daar geen overeenstemming over bereiken, dan kan dit een tijdrovend proces zijn. Vroeger trouwde men vaak in gemeenschap van goederen. Alles wat één van de echtgenoten voorafgaand aan en tijdens het huwelijk kreeg, was van de man en vrouw samen. Vanaf 1 januari 2018 is het wettelijk geregeld dat als je trouwt in gemeenschap van goederen, het bezit en vermogen van de man of vrouw van voor het huwelijk, niet meer verdeeld hoeft te worden.

Marieke Morshuis: “Het huiswerk vooraf is hierbij belangrijk. Belangrijk is of huwelijkse voorwaarden zijn opgesteld. Daaruit blijkt welke rechten en verplichtingen je hebt. Dit is een belangrijke check. Bij navraag blijkt dat men soms geen idee heeft of huwelijkse voorwaarden zijn opgesteld en als die zijn opgesteld, wat de inhoud daarvan is. Belangrijk hierbij is ook om te onderzoeken hoe en wanneer het vermogen tot stand is gekomen. Verder is belangrijk dat het vermogen van partijen op juiste wijze wordt gewaardeerd. Denk hierbij aan het berekenen van de waarde van bijvoorbeeld de aandelen van de BV of het onroerend goed”.

Tip

Als laatste tip geeft Marieke Morshuis mee: “Laat je niet gek maken door je omgeving, waaruit goed bedoelde adviezen komen. Zo werkt het niet. Iedere case is anders. Een echtscheiding is echt maatwerk. Deskundige voorlichting kan daarom een hoop narigheid besparen”.

Aanmelden voor een bezoek aan GMW advocaten op vrijdag 13 september, in het kader van de Landelijke Dag van de Scheiding, kan via telefoonnummer 070 3615048 of maak online een afspraak via www.gmw.nl/adviesgesprek