Zware kritiek op wethouder inzake komst asielzoekers

21 March 2023, 20:58 uur
Lokaal
mainImage
ANP

Ger Kruger (Beter voor Rijswijk) en Marc Weterings (RijswijksBelang) zijn vanavond uiterst kritisch wethouder op Gijs van Malsen (PvdA) ten aanzien van de komst van 80 asielzoekers naar het Best Western Hotel in Rijswijk. Ondanks dat het College zelf met een verklaring naar buiten kwam dat zij ontstemd waren. Menno van Enk (CDA) geeft aan dat om het vertrouwen van de gemeenteraad in de wethouder gaat. 

"Voor ons is de maat vol", aldus Weterings. "We vinden dat de gemeenteraad onvoldoende is geinformeerd. Op 14 maart kwamen twee bussen met asielzoekers aan. Tevens krijgen we nu meldingen van overlast. En met Best Western waren op 30 oktober afspraken gemaakt dat er geen asielzoekers meer zouden komen. Er is door de wethouder informatie achtergehouden. Het is een ongeloofwaardig verhaal". 

"De communicatie naar gemeenteraad is zeer onvoldoende", vult Kruger aan. "We zijn teleurgesteld over reactie van de wethouder. Op de dag van de forumvergadering was bekend dat het er aan zat te komen. Het blijft een kwalijke zaak dat de Raad niet is geinformeerd. College is naief, moet zich anders opstellen. Het vertrouwen is geschaad. Breng maar toeristenbelasting in rekening als pleister op de wonden".

Danny van Dam (Wij. Rijswijk) is ook zeer verbaasd: "De relatie tussen gemeente en COA is niet goed. In de forumvergaderig van 7 maart bleek dat er volgens de wethouder geen jongeren naar Rijswijk zouden komen. De informatie was blijkbaar wel bekend bij College. Eind feruari gaf de COA dit aan richting het College. De COA had dus wel degelijk de ambitie om mensen naar Rijswijk te sturen. We zijn niet goed voorgelicht. Dit is bijzonder kwalijk. Weterings en Kruger wisten dit al twee weken van tevoren. Twee raadsleden hadden deze informatie dus al, maar de wethouder weet dit niet".

Van Enk: "Wethouder moet aangeven of hij dit betreurt".

 

 

 

 


Door: Bart Bakker