Zoek de eikelmuis in Rijswijkse Landschapspark Pasgeld....

25 April 2022, 10:55 uur
Lokaal
mainImage
PR Delfland/ Wesley Overman

Natuurlijk Delfland roept inwoners van Rijswijk en bezoekers van Rijswijk op om eikelmuizen te melden. Elke Rijswijker en iedereen die fietst of wandelt in het Landschapspark Pasgeld kan een eikelmuis tegenkomen. Mail dan naar liefst direct naar [email protected].

Veel Rijswijkers zullen het zich niet bewust zijn, maar Rijswijk heeft een heel bijzonder stukje natuur: Landschapspark Pasgeld. De twee enige andere vergelijkbare plekken in Nederland zijn het Savelsbos en de Bemelerberg in Zuid-Limburg. Rijswijk en Zuid-Limburg zijn de enige locaties in Nederland met een biotoop waar de prachtige en zeldzame gemaskerde eikelmuis voorkomt. Althans wat Rijswijk betreft vragen wij meld de eikelmuis.

Het verhaal van de eikelmuis in Landschapspark Pasgeld gaat terug tot 2016. Het Savelsbos herbergde de enige vóór 2016 bekende natuurlijke populatie. Toen werd er op de locatie van het nu afgebroken erf van ’t Haantje 51 een eikelmuis aangetroffen. In 2017 werden er op het volkstuincomplex Tot Ons Genoegen aan ’t Haantje in Rijswijk in totaal 27 dieren gevonden, weggevangen en later in Zuid-Limburg weer uitgezet.

Op verzoek van Natuurlijk Delfland doet gemeente Rijswijk nu onderzoek naar het eventueel alsnog voorkomen van de eikelmuis in en rond volkstuinvereniging De Schoffel aan de Lange Kleiweg. Natuurlijk Delfland denkt echter dat de eikelmuis zeker ook nog kan voorkomen op de grote volkstuincomplex Lommerrijck aan het Jaagpad en het kleinere biologische volkstuincomplex Op Volle Grond ter hoogte van Lange Kleiweg 140.

Eikelmuis geen muis maar eekhoorn
De eikelmuis wordt wel muis genoemd maar is geen muis. Het is een verwant van de eekhoorn. De sierlijke pluimstaart die driekleurig is: zwart, bruin en wit en die ze gebruiken om balans te houden, verraadt dit al een beetje. Het feit dat eikelmuizen soepel in struiken en bomen kunnen klauteren, maakt de verwantschap met eekhoorns nog duidelijker. Ze hebben een kenmerkend zwart masker dat begint vanaf de neus en doorloopt tot de oren. Ze hebben een warmbruine tot grijze rug, hun buik is wit tot crèmekleurig. Ook is de eikelmuis te herkennen aan grote ovaalvormige oren, spitse neus en donkere kraaloogjes. Ze meten van kop tot staart 20 tot 30 cm. Ze doen aan winterslaap. Daar gebruikt hij boomholtes voor of vogelhuisjes. De eikelmuis is een heel verborgen levend dier en ook nog eens vooral actief in de avond en nacht. Ze zijn bijna niet te vinden. Het dier is vocaal met een groot repertoire. Van fluitgeluiden tot klaaglijk gezang en van kattengejank tot blazen. Ze zijn ernstig bedreigd.

Overhoekjes, volkstuinen met tuinhuisjes in een kleinschalig landschap met her en der een paar hoogstamfruitbomen, een heg van met een struweel van tamme kastanjes, hazelnoot, mei- en sleedoorn en wat dode bomen (goed voor veel miljoenpoten): dat is de biotoop van de eikelmuis. Met een ruime beschikbaarheid van voedsel door het zomerhalfjaar heen met insecten, ongewervelde dieren, zaden, vruchten en noten. Dit is nu precies het kenmerkende landschap van het Landschapspark Pasgeld. Althans als we de projectontwikkelaars niet helemaal hun gang laten gaan en het gebied laten volbouwen.

Volkstuinders van Lommerrijck, Op Volle Grond of De Schoffel meld de eikelmuis. Ook eerdere waarnemingen zijn welkom.
Foto’s zijn natuurlijk nog veel beter. Kijkt in de avondschemering of een eekhoornachtig diertje in het struweel aanwezig is. De eikelmuis komt niet alleen voor op de volkstuinen. Ook in het gebied er omheen in het Wilhelminapark, Elsenburgerbos of de TNO-locatie kunnen ze voorkomen.