Inwoners van de Strijp deelden vandaag openhartig hun zorgen en ideeën over de wijk. Tijdens een goedbezochte koffiekar actie op de hoek van de Korte Dreef en Strijplaan spraken tientallen bewoners met Wij. Rijswijk over onderwerpen die hen bezighouden – van achtergelaten auto’s tot het nieuwe parkeerbeleid. “De gesprekken laten zien hoeveel betrokkenheid er is in de wijk.
Wij luisteren, nemen signalen serieus en gaan actief aan de slag met wat we hebben opgehaald,” zegt fractievoorzitter Danny van Dam.
Auto zonder eigenaar
Bij het basketbalveld aan de Strijplaan staat al maanden een auto geparkeerd waarvan de eigenaar onbekend is. Inmiddels is er ingebroken in de auto. Bewoners geven aan dat het geen losstaand incident is. “Sommige auto’s staan er al maanden. We maken melding na melding maar niemand doet er wat aan,” zegt een buurtbewoner. Regelmatig worden voertuigen in de wijk achtergelaten zonder dat er iets mee gebeurt. De gemeente verwijst naar ‘een proces’, maar volgens bewoners verandert er niks. “We horen vaker dat mensen het gevoel hebben dat meldingen in het luchtledige verdwijnen. Dat frustreert en tast het vertrouwen aan,” aldus Ender Girgin, voorzitter van Wij. Rijswijk.
Nieuwe drempels zorgen voor autoschade
De vernieuwde entree van de Strijp bij de Sammersweg wordt door bewoners gewaardeerd. De weg is netter en veiliger geworden. Toch is er een zorgpunt: de nieuwe verkeersdrempel zou zo hoog zijn dat autobumpers kapot gaan, zelfs bij stapvoets rijden. Ook bij de uitgang van de Strijplaan zouden auto’s beschadigd raken.
Strijpwetering nog steeds dicht
Bewoners kaarten ook de afsluiting van de Strijpwetering aan. Het achterom weggetje zou een logische en veilige route moeten zijn voor verkeer, maar is al jaren afgesloten. Pogingen om de weg open te krijgen lopen telkens op niets uit, tot grote frustratie van omwonenden.
Meer thema’s in de wijk: veiligheid, groen en contact tussen buren
In de gesprekken kwamen ook andere onderwerpen aan bod. Zo is er behoefte aan betere speelplekken, wordt het onderhoud van groen als wisselend ervaren, en maken sommige bewoners zich zorgen over hangjongeren. “Het is duidelijk dat bewoners meedenken én meedoen. Dat verdient navolging vanuit de politiek,” zegt coördinator van de wijkvertegenwoordigers Stefan Boom.
Wij. Rijswijk aan de slag met signalen
Wij. Rijswijk gaat met alle genoemde punten aan de slag en zoekt actief contact met de gemeente voor opheldering en oplossingen. “We waren in de Strijp om te luisteren. En nu gaan we in actie komen. Bewoners verdienen een overheid die hen begrijpt en serieus neemt,” aldus Danny van Dam.
Enquête nog in te vullen
Kon je er niet bij zijn, maar woon je in de Strijp? Vul dan de enquête over de wijk alsnog in via www.wijrijswijk.nl/strijp en laat weten wat je belangrijk vindt.