Het is een hectische tijd voor Jeffrey Keus, wethouder van financiën in Rijswijk. De gemeente kampte al met een moeilijk rond te krijgen huishoudboekje en daar kwam ook nog eens de coronacrisis overheen. Rijswijk en hem staan grote uitdagingen te wachten. Inkomsten vanuit de overheid namen toe, maar ook de zorg voor het jeugdbeleid en het de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).
Ondanks de 70 miljoen Enecogelden aan inkomsten staan er in het Huis van Stad en de nieuwe sporthal weer financiële uitdagingen te wachten. Hoofdbrekens of uitdagingen. Het Rijswijks Dagblad sprak met Jeffrey Keus, voormalig fractievoorzitter van Gemeentebelangen Rijswijk, de fractie die zich altijd heeft ingezet voor de komst van het Huis van de Stad.
“We willen de Rijswijkers goed uitleggen wat er met hun belastingeuro’s wordt gedaan,” opent Keus het gesprek. Een eerste blik op de begroting leert dat Rijswijk aanzienlijk meer geld heeft gekregen van de Overheid. “We hebben inderdaad meer geld gehad uit het gemeentefonds, maar we hebben daar ook aanzienlijk meer inwoners en taken voor gekregen. We hebben ook enkele meevallers gekend in de verkoop van vastgoed en natuurlijk ook de uitkering van de verkoop van onze Eneco aandelen.” Het weegt echter niet op tegen de problemen waarmee Keus nu geconfronteerd wordt. De kosten zijn ook aanzienlijk waardoor er toch ook een deel lastenverzwaring zit aan te komen. De maatregel die het meest in het oog sprong was de aanzienlijke (percentuele) stijging van de afvallasten. “We hebben altijd 80 tot 90 procent van de afvalkosten doorbelast aan de Rijswijkse inwoners. De rest kwam uit ‘algemene middelen’. Het college wilde dit kostendekkend maken door het tarief met gemiddeld 8 euro per maand te verhogen. Dat vonden enkele partijen niet redelijk in de tijd dat inwoners het ook moeilijk hadden. Maar de kosten voor wat betreft vuilverbranding waren ook behoorlijk gestegen. Door een amendement is de stijging van 32 naar 24 procent teruggebracht. In deze afvalstoffenheffing zitten trouwens ook de kosten voor kwijtschelding verwerkt.”
Er was in de begroting ook gekozen om te bezuinigen op het hoofdstuk economie. Na de verschillende discussies met ondernemers is er door een amendement voor gekozen dit terug te draaien om juist te investeren in de lokale economie om de schade zoveel mogelijk te beperken. Wat wel een boost gaf aan de inkomsten was de verkoop van grondverkoop in RijswijkBuiten. Jammer genoeg zijn dat alleen incidentele opbrengsten.
“De coronacrisis heeft een behoorlijke impact op de Rijswijkers”, vervolgt Keus.“ Maar op het sociaalmaatschappelijke vlak heeft het grote financiële gevolgen. We worden door de overheid gecompenseerd om gederfde inkomsten van Rijswijkers te compenseren. Maar ook de gemeente zelf heeft last van mindere inkomsten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de verminderde mobiliteit. Mensen gaan minder bij elkaar op bezoek of winkelen. Dus een verlaging van parkeeropbrengsten.
We proberen daar waar mogelijk organisaties te helpen en te ondersteunen Denk aan een museum, de schouwburg en sportclubs. Minder bezoekers en minder opbrengsten uit de horeca. Dat wordt voor een deel gecompenseerd door de overheid, maar zeker niet in zijn geheel. We moeten er ook rekening mee houden dat Rijswijkse bedrijven en inwoners nog lang last zullen hebben van de corona crisis. En het Rijk compenseert niet alles.”
Eneco
Door de verkoop van Eneco aandelen heeft Rijswijk 70 miljoen op haar rekening mogen bijschrijven. Een welkome financiële injectie in onzeker tijden. “We hebben van de overheid taken als de jeugdhulp en het WMO gekregen. De financiële ondersteuning vanuit het Rijk was niet toereikend. Ons voorstel aan de gemeenteraad is om 20 miljoen te reserveren voor de reserves (het spaarpotje van de gemeente-red.). We willen in deze tijden na enkele tegenvallers wat vet op de botten hebben om mogelijke tegenvallers aan te kunnen. “
Uitdagingen
“We staan als gemeente voor behoorlijk wat uitdagingen. We zijn de snelst groeiende gemeente in Nederland. We kennen veel jonge inwoners, maar over het algemeen is het een verouderde bevolking met alle uitdagingen van dien. Er staat een energietransitie voor de deur. Het zal drukker worden waardoor de leefbaarheid wellicht in het gedrang komt. Er zal een grotere mobiliteit in het verkeer zijn. Allemaal uitdagingen waar we samen met de gemeenteraad en de inwoners van Rijswijk goed over na moeten denken. We moeten er wel voor zorgen dat we Rijswijk goed achterlaten ook voor toekomstige generaties. We gaan samen met de gemeenteraad spelregels opstellen om investeringen te kunnen doen. Ook moeten we zoeken naar structurele besparingen. Het wordt een grote maar zeker ook mooie uitdaging. Wij hebben daar als college ideeën over, maar wij willen ook graag dat de fracties en ook de inwoners van Rijswijk daar over nadenken. Ideeën zijn er van ondertunneling tot energietransitie.”
Wat er met de 70 miljoen gedaan wordt dat wordt op dinsdag 15 december in een gemeenteraadsvergadering besproken en besloten.