Wat gaat er gebeuren met Pasgeld?

14 March 2021, 13:26 uur
Lokaal
mainImage

Veel mensen weten niet precies wat er gaat gebeuren met Pasgeld, het gebied gelegen tussen de A4, de Vliet en het spoor. Daarom geven we aan de hand van een informatiebrief van het college aan de gemeenteraad informatie over wat er staat te gebeuren in dit groene gebied in Rijswijk.

In het concept van het ‘Schetsboek Pasgeld’ komen de gemeente, inwoners, belangenorganisaties en ontwikkelaars tot een visie voor de planvorming voor de te ontwikkelen gebieden in Pasgeld.

Voor sommige delen van Pasgeld zijn al besluiten genomen over de toekomst. Zo staat onder meer vast dat het Elsenburgerbos blijft en dat er waterberging wordt gerealiseerd met behoud van de cultuurhistorische waarden van het slagenlandschap. Het sportpark wordt vernieuwd en volkstuinvereniging De Schoffel wordt conform een eerder besluit van de raad ingepast.

Voor Pasgeld-West, gelegen tussen het spoor en de Lange Kleiweg, is al zeker dat er woningen komen. Dat is sinds 2011 vastgelegd in het bestemmingsplan, gebaseerd op het Masterplan RijswijkZuid. Pasgeld biedt goede mogelijkheden voor wonen in het groen. Daar is veel vraag naar van woningzoekenden in Rijswijk en in de regio. Dit stuk wordt daarom onderdeel van de duurzame woonwijk RijswijkBuiten.

Voor Pasgeld-Oost, het voormalig kassengebied tussen de Lange Kleiweg en de Vliet, heeft de gemeenteraad in 1999 besloten om een exploitatieovereenkomst met de ontwikkelaar. De ontwikkeling beoogde de realisatie van ca. 200 woningen. Het bestemmingsplan kon destijds niet aangepast worden, vanwege veiligheidsregels rondom het defensieterrein van TNO. Nu is dit opgeheven waardoor het gebied verder ontwikkeld kan worden. Er is informatie hieromtrent die gelet op financiële belangen van de gemeente Rijswijk en derden niet openbaar dient te worden.

De planontwikkeling van Pasgeld-Oost moet resulteren in een sluitende businesscase. De planvorming moet financieel sluitend zijn in verband met de afspraken met de grondeigenaar en de geraamde opbrengsten in de grondexploitatie, maar moet dit ook de kwaliteit van de leefomgeving en de biodiversiteit ten goede komen.

De komende periode gaat de inhoudelijke participatie voor Pasgeld van start. Hiervoor wordt o.a. het online platform www.schetsboekpasgeld.nl opgericht waar iedereen kan meedenken. Daarnaast wordt er een klankbordgroep gevormd van circa 12-15 personen, bestaande uit omwonenden, inwoners van Rijswijk, geïnteresseerde toekomstige bewoners en vertegenwoordigers van belangenverenigingen.

In opvolging van een beeldvormende sessie van 17 november 2020 aan de gemeenteraad wordt in april een nieuwe sessie gepland om een tussenstand van de planvorming en participatie voor Pasgeld toe te lichten. Vervolgens wordt besluitvorming voor de raad voorbereid voor de zomer 2021 over de hoofdstructuur van Pasgeld en specifiek de deelgebieden Pasgeld-West en Pasgeld-Oost.