VVD vragen over splitsing en woningonttrekking

6 September 2020, 18:47 uur
Lokaal
mainImage

De VVD Rijswijk ziet dat steeds meer gemeenten overgaan tot een zelfbewoningsplicht die kopers van nieuwbouwwoning verplichten zelf in het huis te gaan wonen. Dit om tegen te gaan dat deze worden gekocht door beleggers om enkel te verhuren aan onder anderen starters. De Rijswijkse liberalen hebben hieromtrent enkele vragen gesteld die door het college zijn beantwoord.

Het college laat weten naar aanleiding van de vragen over dit onderwerp dat de beleidsregel voor splitsing en woningonttrekking (verkamering) in november naar het college gaat. De zelfbewoningsplicht kan niet in de nieuwe beleidsregel worden opgenomen, maar zal als uitgangspunt worden meegenomen in een nieuwe aanvulling Addendum op de Woonvisie. Verwachte planning hiervoor is eind 2020/ begin 2021 in de gemeenteraad.

Volgens het college kan de zelfbewoningsplicht niet in de nieuwe beleidsregel worden opgenomen omdat de Huisvestingswet en Huisvestingsverordening (waar de beleidsregel aan gekoppeld is), geen mogelijkheden bieden om een zelfbewoningsplicht op te leggen. Wanneer de gemeente op dit moment eigen grond uitgeeft wordt vooral bij corporatiewoningen een anti speculatie beding opgenomen waarmee wordt voorkomen dat de woning snel wordt verkocht en gewaarborgd dat de koper de intentie heeft om er geruime tijd zelf te wonen. Een mogelijkheid is om hierbij ook een zelfbewoningsplicht op te nemen, om hiermee de sociale en goedkopere woningen voor de doelgroep te behouden. Wanneer de gemeente geen grondeigenaar is, is het opleggen van een zelfbewoningsplicht lastiger.

Op de vraag of er met de gemeente Den Haag gesproken is over de problematiek van de zelfbewoningplicht laat men weten dat inmiddels contact is gelegd met de buurgemeente. Na het zomerreces zal overleg plaatsvinden met medewerkers van de beleidsafdeling Wonen van de gemeente Den Haag.

Tenslotte laat het college weten dat er vanuit de Landelijke Aanpak Adreskwaliteit (ministerie BZK), er in 2019 25 signalen bij de gemeente binnengekomen m.b.t. verkamering, en 8 tot nu toe in 2020. Dit zijn adressen waar sprake kan zijn van overbewoning, omdat er of teveel mensen ingeschreven staan op het adres of met een ongewone samenstelling. Bij deze adressen hebben ook huisbezoeken plaatsgevonden. In 2019 en 2020 zijn twee signalen binnengekomen m.b.t. illegale splitsing.