Vragen over Rijswijkse jongeren in de criminaliteit

20 May 2022, 12:39 uur
Lokaal
mainImage
Voorburgs Dagblad
Politieagenten in gesprek met hangjongeren op de Parkweg in Voorburg.

Minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid gaat jaarlijks 82 miljoen euro investeren om te voorkomen dat jongeren worden geronseld voor de georganiseerde criminaliteit.

Vijftien gemeenten zijn gevraagd plannen uit te werken voor wijken waar de risico’s op ‘een criminele carrière’ het grootst zijn.
De vijftien gemeenten kunnen alvast aan de slag met de uitwerking van hun plannen voor de wijken waar drugscriminelen jongeren rekruteren en de inzet het hardst nodig is. Gemeenten richten zich met betrokken partners vooral op de directe leefomgeving van de jongeren. Dat varieert van de politie en reclassering tot en met leraren, jongerenwerk, jeugdzorg en lokale ondernemers en werkgevers. Jongeren krijgen perspectief op werk en inkomen. Ook worden ze streng en consequent aangesproken als ze dreigen af te glijden richting criminaliteit.

Alles valt of staat met jongeren aanspreken op hun gedrag en het betrekken van hun ouders. Alleen door een intensieve persoonsgerichte aanpak kunnen we de intimiderende druk van drugshandelaren op onze kinderen, scholieren en jongvolwassenen in wijken
stoppen,’ schrijft minister Yeşilgöz-Zegerius in een Kamerbrief over de aanpak van georganiseerde criminaliteit. ‘Als we niets doen komen nog meer jongeren in de drugshandel terecht en wordt de macht van de drugsorganisaties in kwetsbare wijken steeds groter.’

Dit traject zorgt ervoor dat de jongeren niet in de criminaliteit belanden. Dit vergt een forse investering en een lange adem. Gaat u gebruik maken van het aanbod van het ministerie om de aanpak op alle fronten uit te bouwen en de georganiseerde (drugs)criminaliteit terug te
dringen?

De specifieke uitwerking van de preventieplannen tegen georganiseerde en ondermijnende (jeugd)criminaliteit komt voor de zomer. De minister wil die aanpak voor langere duur inzetten in meer gemeenten om nieuwe generaties in de criminaliteit te voorkomen.
Bron: gemeente.nu

- Heeft u kennis genomen van het bovenstaande? En is onze gemeente ook benaderd voor dit traject? Zodat onze jongeren worden behoed van crimineel gedrag?

- Gaat u zich dan opgeven bij de minister om in aanmerking te komen voor de financiële middelen? Zo ja, wanneer gaat u de plannen uitwerken? Hoe staat u er in en welke invulling wilt u geven aan dit traject? Zo nee, waarom niet?
- Is er onderzoek gedaan of in Rijswijk ook jongeren zijn die hiervoor in aanmerking kunnen komen?
- Bent u het met de fractie eens dat onze gemeente aan het groeien is en dus ook kampt met grootstedelijke problematiek? Waaronder jongerenoverlast en drugs(gebruik)?
- Heeft u cijfers over het aantal jongeren in de afgelopen periode die in aanraking zijn gekomen met Justitie/Politie? En welke leeftijden?
- Heeft u zicht op de jongeren in Rijswijk die nog geen crimineel verleden hebben, maar wel dreigen te ontsporen en mogelijk kwetsbaar zijn?

Fractie Gelijkheid & Rechtvardigheid (G&R)
Chahid El Ouarroudi
Ilyaas Shousha
Mohamed El Majjaoui