Op de website van de gemeente Den haag is het volgende te lezen: Op 24 november jl. heeft de Raad van State uitspraak gedaan met betrekking tot het Omgevingsplan Binckhorst.
In de uitspraak heeft de Afdeling geoordeeld dat de manier van planologisch inrichten van de Binckhorst niet in strijd is met de rechtszekerheid. Hiermee is het Omgevingsplan Binckhorst op een paar kleine punten na onherroepelijk is geworden. Dit is een belangrijke mijlpaal voor de verdere transformatie van de Binckhorst waarmee de eerste 5000 woningen en alle overige activiteiten die het omgevingsplan mogelijk maakt juridisch planologisch geborgd zijn.
De gemeente Den Haag is blij met de uitspraak van de Raad van State waarmee het Omgevingsplan
“Binckhorst” voor het grootste deel onherroepelijk is verklaard. Rijswijks Dagblad publicieerde hier deze week nog over.
College, De Binckhorst ondergaat dus de komende jaren een grootschalige transformatie van werkgebied (industrie en kantoren) naar gemengd woon- en werkgebied. Mede gevoed door de gemeentelijke ambitie om een woonplaats te bieden aan het stijgende inwonersaantal.
Vraag 1: Welke gevolgen heeft deze uitspraak voor de logistiek en de verkeersdrukte in bepaalde wijken in Rijswijk?
Vraag 2: Het Maanplein op De Binckhorst, zal hier het autoverkeer de komende jaren explosief toenemen en dus ook richting Rijswijk. Is Rijswijk hier goed op voorbereid?
Vraag 3: Welke plannen zijn er gereed om het (toekomstige) sluipverkeer tegen te gaan?
Huidige stand van zaken:
Den Haag heeft verschillende maatregelen reeds getroffen, om de inwoners te beschermen tegen de blootstelling aan luchtvervuiling, lawaai en verkeersdrukte (stress). Zoals bv. milieuzones, Pollergebieden, drukke gebieden autoluw gemaakt en de sloopregeling voor oude vervuilende motorvoertuigen geïntroduceerd…
Bent u het met mij eens dat er in Rijswijk nog helemaal niets is geregeld, terwijl onze stad zich bevindt in de meest luchtverontreinigende omgeving? (mede door externe factoren). Ondanks de plannen en veel debatten over dit onderwerp (bv. de Beatrixlaan) is er nog steeds geen actie ondernomen. Bent u het met mij eens dat elke dag die voorbij gaat, waarbij onze inwoners blootgesteld worden aan luchtverontreiniging dat dat 1 dag te veel is?
Wist u dat er sinds de milieuzones in Den Haag zijn ingevoerd, het steeds drukker wordt op onze
wegen, met name de hoofdwegen (rondom Plaspoelpolder, Beatrixlaan, Haagweg..). bent u het met
mij eens dat deze (eenzijdige) maatregelen tot het waterbedeffect kunnen leiden? Wanneer kan er alvast begonnen worden met korte termijn oplossingen? Alvorens wij de lange termijn oplossingen kunnen gaan uitvoeren, zoals bijvoorbeeld de tunnel Beatrixlaan in 2030?
Fractie Majjaoui