Vragen in Rijswijk over veiligheid en kinderrechten bij Dragqueen

20 February 2025, 13:55 uur
Lokaal
mainImage
Archieffoto

De ChristenUnie maakt zich zorgen over een recent initiatief van de gemeente Rijswijk en COC Haaglanden waarbij jongeren tussen de 12 en 21 jaar de mogelijkheid krijgen om zich te oefenen in het kleden als dragqueen.

In het belang van de veiligheid en de bescherming van kinderrechten heeft de ChristenUnie een reeks vragen gesteld aan de wethouder.

Dit zijn de vragen namens ChristenUnie Rijswijk aan wethouder van Malsen:

1. Bescherming tegen grooming:
Welke maatregelen zijn er genomen om te voorkomen dat jongeren blootgesteld worden aan grooming of andere vormen van misbruik tijdens dit programma waarin 12 jarigen tot 21 jarigen gestimuleerd worden zich (om) te kleden in bijzijn van 18-21 jarigen? 

2. Kinderrechten en veiligheid:
Hoe waarborgen jullie dat de rechten van het kind, inclusief het recht op een veilige en beschermde omgeving zonder gevaar van grooming, worden gerespecteerd binnen dit initiatief? 

3. Begeleiding en toezicht:
Wie zijn de begeleiders tijdens deze activiteiten en wat voor training of screening hebben zij gehad met betrekking tot de veiligheid en bescherming van deze kwetsbare jongeren? Zijn de begeleiders en de performende dragqueens allemaal achttien plus? Hebben deze begeleiders en de performende dragqueens een verklaring omtrent gedrag? Indien niet, waarom niet?  

4. Rapportage en interventie:
Zijn er protocollen in plaats voor het rapporteren en omgaan met eventuele incidenten of zorgen over de veiligheid van deelnemers? Wat is het beleid rondom interventie als er vermoedens van grooming of misbruik zijn? En aan wie wordt er gerapporteerd? 

5. Privacy en vertrouwelijkheid tijdens en na het event.
Hoe wordt de privacy en vertrouwelijkheid van de jongeren beschermd, vooral in de context van deelnemen aan een potentieel controversieel programma? En waar botst deze privacy met hun eigen veiligheid? Een groot gedeelte van de jongeren in deze regio hebben immers een bi-culturele achtergrond- dragqueen shows zijn in hun opvoeding door hun ouders niet gewenst. Hoe worden ouders betrokken bij dit initiatief? Is er toestemming van ouders vereist voor deelname?Wat wil deze poster vragen van deze jongeren? Moeten zij liegen tegen hun ouders omdat zij naar een show met volwassen dragqueens te gaan? Hoe rijmt dat met het tegengaan van onveilige situaties waarin volwassenen zonder een medisch- professionele achtergrond, geheimen delen met minderjarigen? 

6. Doelstelling en output van het initiatief Let's connect:
Hoe draagt leren om open te zijn over je interesses onder leiding van dragqueens, en het tegelijk het weghouden van ouders bij aan krachtige gezinnen in Rijswijk? Hoe wordt rekening gehouden met diverse culturele, religieuze en persoonlijke overtuigingen binnen de gemeenschap? Zijn er alternatieve activiteiten beschikbaar voor jongeren die niet geïnteresseerd zijn in dragqueen uitingen, maar gewoon gay zijn?Wat zijn de verwachte uitkomsten van dit programma? Hoe zal en wanneer zal de impact worden geëvalueerd?