Met 84 procent uit Rijswijk afkomstige bewoners is het woningcorporatie Rijswijk Wonen en de gemeente Rijswijk gelukt om tachtig procent van de 98 appartementen van het senioren wooncomplex Nieuw-Benedictus onder de regeling ‘Lokaal Maatwerk’ te laten vallen. Bewoners van Rijswijk, ouder dan 55 jaar, kregen voorrang bij het reageren op een woningadvertentie van Nieuw-Benedictus via Woonnet Haaglanden, bij wie men ingeschreven moet staan om te kunnen reageren voor een sociale woning. Door bij Nieuw-Benedictus voorrang te geven aan Rijswijkse senioren komen er andere woningen in Rijswijk vrij voor bijvoorbeeld gezinnen en starters, waardoor er sprake is van goede doorstroming op de lokale huizenmarkt.
Ruimte
Er is in Rijswijk een enorme behoefte aan sociale woningbouw. Op de woningenadvertentie voor de appartementen in Nieuw-Benedictus kwamen meer dan vijfduizend reacties binnen. Er is in Rijswijk een beperkt aanbod aan sociale woningen, mede vanwege de beperkte ruimte in de gemeente. Desondanks is Rijswijk Buiten onlangs begonnen met het treffen van voorbereidingen van sociale woningbouw in de nieuwbouwwijk Rijswijk Buiten, net als Nieuw-Benedictus bestemd voor senioren. Rijswijk Wonen verhuurt vooral sociale woningen en heeft hierover regelmatig overleg met de gemeente, maar niet alle politieke partijen binnen de Rijswijkse gemeenteraad zitten te wachten op nieuwbouw van sociale huurwoningen. Zo zorgde het CDA Rijswijk vorig jaar nog voor de nodige stampij door ervoor te pleiten te gaan stoppen met de nieuwbouw van sociale huurwoningen. De VVD vindt dat Rijswijk zijn aandeel heeft geleverd en dat nu de buurgemeenten aan zet zijn.
Sleutel
Maandag werd officieel de eerste sleutel van het appartement aan de heer en mevrouw Van der Aart uit Rijswijk overhandigd, die zich daarmee de eerste bewoners van Nieuw-Benedictus mogen noemen. De entreehal van het wooncomplex wordt versierd met een wandschildering en een 3D object, ontworpen door de lokale kunstenaars Mariska Mallee en Ben Stolk. Met dit kunstwerk willen Mallee en Stolk een impressie geven van de historie van het gebied rondom het wooncomplex met de in tact gebleven karakteristieke toren van de Benedictuskerk waarnaar de locatie is genoemd als eye-opener.
Op het kunstproject zijn afbeeldingen te zien van markante plaatsen en gebouwen die in de directe omgeving staan of gestaan hebben, zoals het oude station van Rijswijk, landgoed Te Werve, de Naald en de zaagmolen langs de Vliet.
De kerk, in 2004 gesloopt, was een typisch voorbeeld van een Bossche Schoolkerk. Architect Chris Zwiers (OZ Architecten) heeft zich bij de bouw van het seniorencomplex laten inspireren door Jan de Jong die de principes van de Bossche bouw toepaste, strak en sober, maar rijk in betekenis.
Wethouder Johanna Besteman zag bij de opening zowat alle facetten van haar rijk gevulde portefeuille samenkomen. Besteman: “Als wethouder van wonen ben ik natuurlijk enorm blij met dit bijzondere en daarnaast ook duurzame complex, op een plek waar het mooi wonen is. Als wethouder van welzijn verheug ik mij op de welzijnsruimte binnen het complex, ter bevordering van de sociale cohesie tussen de bewoners. En als cultuurwethouder kijkend naar het kunstproject van onze lokale kunstenaars in de entreehal, kan ik alleen maar beamen dat kunst je gelukkig maakt”.
Door: Peter Petit