Voorjaar in Rijswijkse natuurtuin aan het Hazepad

8 April 2024, 16:51 uur
Lokaal
mainImage

Op dit moment staat er een aantal volken al bij de boomgaarden voor de bestuiving. Nog nooit is het zo vroeg geweest, eind maart al op reis met een honingkamer erop. Kortom, het voorjaar bereikt ook de Rijswijkse Natuurtuin waar het op zondag 21 april open dag is. 

Hung Nguyen vertelt er het volgende over. 

Maar alles lijkt ook eerder dit jaar. Pasen was vroeg, eind maart al. Op 1 april, stond er op de kalender 'Aprilgrap: de Pinksterbloem bloeit met Pasen'. Inderdaad zijn er al bloeiende Pinksterbloemen aan de waterkant van het orchideeënveld in de Natuurtuin, naast de dotterbloemen! Als het zo doorgaat dan komen de bijen half april terug en wie weet kunnen wij al voorjaarshoning er een paar weken daarna proeven.
Het gaat hard dit voorjaar. Het bijenvolk in de demonstratiekast groeit gestaag. De middelste raten worden steeds langer door de enthousiaste bouwbijen.

In plaats van steigers hangen onze bouwvakkers als slierten aan elkaar om daaraan te werken, als alpinisten, Dat is een leuk gezicht te zien door het glas. Waarschijnlijk in mei bereiken deze natuurlijke raten hun maximale lengte, ongeveer 50 cm, oftewel een halve meter!
De maand Maart is net afgelopen en ik mis al de maartse buien. Op de fiets, blauwe lucht en dan opeens werd het bewolkt, en je bent verrast door een hevige korte hagelbui of natte sneeuw. Het wegdek was heel even helemaal wit. Na amper een kwartier is het hele spektakel voorbij.
De vogels om je heen beginnen weer opgewonden te zingen, alsof ze zojuist een kleine natuurramp hebben overleefd.
Als je geluk hebt, dan ruik je ook nog de geur van de natte aarde. Het heeft een naam, Petrichor. Petrichor is de geur die ontstaat wanneer regen op droge grond valt. Het woord komt uit het Oudgrieks: πέτρα (petra) betekent 'steen' en ἰχώρ (ichōr) is in de Griekse mythologie het bloed van de goden (Wikipedia). Het schijnt dat de kamelen deze geur op een afstand van wel 50 km verderop in de woestijn kunnen waarnemen.