Volle terrassen maar geen rijen bij Rijswijkse horeca

28 April 2021, 16:09 uur
Lokaal
mainImage

De terrassen in het gehele land zijn vanaf woensdag officieel weer open. Om 12:00 uur mochten horecaondernemers met een terras drankjes en een lunch serveren. Zo geschiedde dus ook in Oud Rijswijk, geen rijen wachtenden zoals in Utrecht en Maastricht, maar wel volle terrassen. Zoals bij Ton’s Muziek-Eetcafé waar het even na twaalven al gezellig druk is. Eigenaar Ton Voets mag dan ook niet klagen over het aantal reserveringen van vandaag en eerstkomende dagen. Hetgeen zijn opgetogenheid voorafgaande aan de heropening van het terras verklaard. Voets: “Ik ben blij dat we weer open mogen, eindelijk weer een beetje gezelligheid”.

Trattoria
Even verderop in de Tollensstraat zijn ook manager Tieme en eigenaar Massimo van Maximo trattoria Italiana druk in de weer met het gereedmaken van hun terras. Het Italiaanse restaurant lijkt er in de huidige situatie alleen maar op vooruit te zijn gegaan met een, nieuw, megagroot terras op het pleintje in de Tollensstraat. De tafels en stoelen blijven ook tijdens de zaterdagmarkt staan, de vertrouwde bloemenman bouwt zijn marktkraam om het terras heen. “Kunnen de mensen na het kopen van de bloemen bij ons nog even lekker op het terras plaatsnemen om een drankje tot zich te nemen”, aldus de sympathieke Tieme die zijn gasten ook in de achtertuin nog vijftig plaatsen aan kan bieden. Reserveren vooraf is niet perse noodzakelijk, kan ook aan de deur.

Mallen
Onderweg naar de volgende horecagelegenheid komen we Boris tegen. In de Herenstraat is de verf van de corona aanwijzingen op het trottoir van de winkelstraat aan vervanging toe, een klusje die hij namens het typische Rijswijkse bedrijf Letter z design, met hulp van zogenaamde mallen, uitvoert.

Ook bij café restaurant De Wits is iedereen in gereedheid om de gasten te ontvangen, de reserveringen zijn de laatste dagen bij eigenaar Michel Schot binnengestroomd. Schot: “In principe reserveert iedereen altijd al bij ons, dat is makkelijker, dan hebben we bij eventuele corona calamiteiten alle gegevens bij de hand. Maar iedereen mag hier bij ons aan komen waaien hoor, ook zonder reservering, dat kan eventueel ook aan de deur, echter, vol is vol”. Schot hoopt binnenkort toestemming van de gemeente te krijgen zijn terras uit te mogen breiden, richting voetgangerstunneltje. Hij had liever gezien dat de overheid toestemming had gegeven de terrassen tot acht uur open te laten, in plaats van het huidige tijdstip van 18.00 uur, maar de blijdschap “om weer dingen te kunnen gaan doen” is er in de huidige situatie niet minder om. Werkzaamheden die hij met een uitgedund team uit moet gaan voeren, van de, normaal gesproken, 15 tot 20 personeelsleden, zijn er nu hooguit tien over.



Buurtbewoners Joke en Mary smaken het genoegen als eerste klanten op het terras van De Wits plaats te kunnen nemen en een glaasje witte wijn tot zich te nuttigen, iets wat ze zo lang hebben gemist. “Toen bekend werd dat de terrassen open gingen, hebben wij gelijk gereserveerd” aldus een opgetogen Joke.

Grote drukte ook op het terras van bakkerij Bosman en tot ons grote genoegen treffen wij daar ook wethouder Armand van de Laar, Limburgse bourgondiër in hart en nieren, aan. Hij steekt niet alleen alle lokale horecagelegenheden een riem onder het hart, hij heeft ook nog een cadeautje bij zich. Een verrassing in de vorm van  een fleece deken met de afbeelding van ‘Hansken olifant’, iets wat de klanten gezien de sombere weersvoorspelling  voor de komende dagen, met een extreem koude noorderwind, wel eens goed van pas zou kunnen komen.

Door: Peter Petit
Foto’s: Ais Petit