Vertrekkend burgemeester Bezuijen: “Pas goed op mijn stad”

28 September 2020, 17:07 uur
Lokaal
mainImage

Burgemeester Michel Bezuijen neemt vandaag (maandag 28 september) afscheid van de gemeente Rijswijk. Per 1 oktober zal hij worden benoemd als nieuwe burgemeester van de gemeente Zoetermeer.

Het Rijswijks Dagblad interviewde hem over zijn naderend vertrek en zijn ervaringen als burgemeester van Rijswijk.

Voor Bezuijen is het sowieso een bijzondere periode, want naast zijn benoeming is hij op 17 september in het huwelijk getreden met zijn partner Nicole Dierdorp. Het huwelijk werd in besloten kring voltrokken op Landgoed Te Werve. “Het is één van mijn favoriete plekken in Rijswijk. Je gelooft bijna niet dat je binnen in de Randstad bent!”, aldus de burgervader.

Michel Bezuijen was een populaire burgemeester. Dit kwam onder meer doordat Rijswijkers hem als een toegankelijke bestuurder zagen. ‘Een aimabel mens en bekwaam bestuurder’ waren vaak gehoorde kwalificaties.

Bezuijen trad in september 2013 aan als burgemeester, toen hij het stokje overnam van Ineke van der Wel. “In het begin kende ik natuurlijk niemand, maar dat veranderde snel. Rijswijk bleek een warm bad, ik voelde mij dan ook al snel welkom.” Het duurde niet lang voordat de Amsterdamse Bezuijen zich een echte Rijswijker voelde.


Gemeenteraad
Bezuijen gaf aan dat hij als burgemeester en voorzitter van de gemeenteraad altijd zeer prettig te hebben samengewerkt met het college en de raadsleden. De werksfeer was over het algemeen goed en constructief, iets waar hij met tevredenheid op terug zal kijken.
Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 vertrokken er veel ervaren bestuurders uit de raad en het college. “Dat was een kleine aderlating,” volgens Bezuijen “maar was ook een nieuwe impuls voor de Rijswijkse gemeentepolitiek.”

Wat hij als typisch Rijswijks ervoer was het voortduren van langlopende dossiers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de besluitvorming rond het oude stadhuis. “Op het moment dat je denkt dat alle meningen gewisseld zijn, is er altijd wel iets dat het gesprek weer een nieuwe draai geeft, waardoor discussies opnieuw gevoerd worden. Iets wat de snelheid en daadkracht uit de besluitvorming haalt. Nu betrof dat natuurlijk vaak complexe dossiers en waren er ook steeds wisselende meerderheden in de raad. Bezuijen hoopt dat hij op sommige dossiers mee heeft kunnen helpen om deze over de streep te trekken, hoewel de besluitvorming natuurlijk altijd bij de raad ligt.”


Moeilijke momenten
Natuurlijk waren er ook lastige momenten tijdens zijn periode als burgemeester. Zo hebben de bedreigingen van raadsleden rond de besluitvorming over het AZC (asielzoekerscentrum) hem diep geraakt. Maar ook de hoogoplopende discussies rond de sinterklaasoptocht vorig jaar ervoer hij als een dieptepunt. “Wanneer emoties zo sterk de overhand krijgen dat zinnige gesprekken bijna niet meer mogelijk zijn, is het moeilijk om er nog grip op te krijgen. ”

Het gebrek aan nuance bij dergelijke discussies en de tweedeling die hierdoor ontstaat vindt hij zeer zorgelijk. “Complexe vraagstukken vragen de vaardigheid te kunnen balanceren tussen verschillende belangen en emoties.’ aldus de burgemeester.

Sport
Bezuijen is altijd een fervent sporter geweest. Zo voetbalde hij graag. “Ik zou dat nu alleen niet zo snel meer doen, vanwege het risico op blessures”, grapt de burgemeester. Hij heeft destijds ook gevoetbald bij het voetbalteam van het burgemeesterselftal.
Met een glimlach op zijn gezicht vertelt de burgemeester een anekdote over toen hij net was aangetreden als burgemeester: “Met Rene van Hemert (VVD-wethouder) ging ik op bezoek bij de voetbalvereniging Vredenburch. Aangekomen op het veld herkende een jonge knaap mij als de nieuwe burgemeester, waarop hij mij de bal toeschoot. Ik nam de bal vlot aan, hield hem drie keer hoog en schoot hem strak in de kruising. Dit tot grote verrassing van de jongeman in kwestie en de omstanders, die hem overigens meteen vroegen of ik geen lid wilde worden.”


Maar naast voetbal houdt hij ook van fietsen. Zo heeft hij ook meegefietst met ‘Retour Rijswijk’, een jaarlijkse fietstocht waar in één dag langs de drie ‘Rijswijken’ van Nederland gefietst wordt (Zuid Holland, Brabant en Gelderland), een parcours van zo’n 225 kilometer.
Naast dat de burgemeester graag meedoet met sportieve activiteiten is hij ook voorzitter van de badmintonbond en was hij vice-voorzitter van de zwembond. Bezuijen loopt zondags ook graag een ‘rondje Rijswijk’ langs alle mooie groene plekken die Rijswijk rijk is. Wellicht wordt dat een rondje Zoetermeer.

Crisis
Bezuijen heeft in zijn werkzame leven veel ervaring opgedaan met crisisbeheersing. Zo was hij hoofd van het operationeel team van de gemeente Amsterdam dat verantwoordelijk was voor advisering bij rampen en crises. Daarnaast heeft hij als wethouder met lastige situaties te maken gehad zoals de cellenbrand op Schiphol in 2005 en de Poldercrash met een Turkish Airlines toestel in 2009.
De Corona-crisis is echter van een heel andere aard. "Een crisis waar juist de burgers door hun gedrag kunnen bepalen hoe het verloop gaat."

Bezuijen gaf aan het lastig te vinden dat hij door alle beperkingen weinig direct contact heeft met het ambtelijk apparaat, het college en de raad. “Digitale oplossingen als vervanging voor bijeenkomsten zijn handig, maar zijn zeker niet ideaal.”
Maar dat hij vooral als groot gemis ervaarde was het gebrek aan contact met de burgers. “Ik heb altijd veel waarde gehecht aan de bezoekjes die ik bracht aan bijvoorbeeld 100-jarigen en andere jubilea.” De burgervader is zelf ook nog twee weken in quarantaine geweest toen bleek dat zijn toenmalige vriendin, nu vrouw besmet was met het Coronavirus.


Evenementen
De burgemeester heeft altijd een speciale plek gehad voor het Strandwalfestival. Hij ziet het festival als een grote meerwaarde voor de stad. “Een breed evenement waar Rijswijkers samenkomen, een feest dat soms aanvoelde als een soort reünie”, aldus de scheidend burgervader. “Ik hoop dat het festival in de toekomst niet te ver uitgroeit, maar vooral het lokale Rijswijkse karakter behoudt.”
Het convenant met de organisatie van het Strandwalfestival loopt volgend jaar af. Bezuijen, nu nog erevoorzitter van het festival, hoopt vurig dat het Strandwalfestival door blijft gaan, ondanks de discussies over financiering. 

Ook een evenement als Koningsdag vindt Bezuijen prachtig. “Oranjebitter drinken in Leeuwendaal, drukbezochte vrijmarkten en andere festiviteiten, geweldig om mensen zo bij elkaar te zien komen!”


Het Dickensfeest in het oude centrum vond hij elk jaar weer een feest. Hij betreurt het dat het dit jaar door Corona helaas niet door kan gaan. “Tijdens het Dickensfeest voelt Oud Rijswijk een beetje een dorp in een stad, een feest dat ik zeker zal gaan missen.”
Bezuijen ziet evenementen als het cement van de stad, evenementen zorgen voor verbinding. “In mijn optiek is het evenementenbeleid nog niet echt goed van de grond gekomen, er is in ieder geval nog voldoende ruimte voor groei.”

Vrijwilligers
“Ik heb enorme bewondering en respect voor vrijwilligers”, zegt Bezuijen. Hij vraagt zich soms wel eens af of al die actieve vrijwilligers ook nog wel eens tijd voor zichzelf hebben. “Rijswijkse vrijwilligers zetten zich elke dag weer in voor de samenleving, als mantelzorger, als vrijwilliger bij sportclubs, verenigingen of culturele instellingen. Mensen doen veel voor elkaar, er is zoveel meer positiviteit dan we soms denken. Er gaan zoveel dingen goed!” Bezuijen hoopt dat mensen hier meer oog voor hebben. “Laten we het positieve zien, benoemen en behouden, kijken naar wat ons verbindt, niet naar wat ons verdeelt.”


Zoetermeer
Omroep West omschreef de burgemeester eerder dit jaar als ‘Ambitieuze Michel Bezuijen’. Al glimlachend beaamt Bezuijen deze omschrijving. Ambitie hebben is een gezonde eigenschap. En ambitie is ook nodig voor zijn stap naar Zoetermeer. “Zoetermeer is qua grootte de derde stad van Zuid Holland, een mooie stad met veel uitdagingen.” Een uitdaging die hij met veel plezier zal aangaan.

Afscheid
De burgemeester geeft aan het ontzettend jammer te vinden dat hij door de huidige Corona-crisis niet van iedereen persoonlijk afscheid kan nemen. “Ik zal Rijswijk missen, maar vooral de Rijswijkers zelf ga ik missen”, aldus Bezuijen.

Aan zijn opvolger wil Bezuijen maar één ding meegeven: ‘Pas goed op mijn stad!’

Redactie: Jeroen Weber